Gaziemir Belediyesi, Arsalarını Satmayıp Kat Karşılığı Verdi, Gelirini İkiye Katladı

Gaziemir Belediyesi, belediyeye ait arsaları satmak yerine kat karşılığı müteahhitlere verdi, gelirini ikiye katladı.

Gaziemir Belediyesi, Arsalarını Satmayıp Kat Karşılığı Verdi, Gelirini İkiye Katladı
Belediyenin bu yöntemle beş yıl içinde 25 daireye sahip olacağı belirtildi. Göreve başladığında 18 milyon TL tutarında ağır bir borç ile karşılaşan Gaziemir Belediye Başkanı Halil İbrahim Şenol, mali tabloyu düzeltmek için harekete geçti. Ciddi tasarruf tedbirleri alan Başkan Şenol ve ekibi, borcun 15 milyon TL'lik kısmını ödeyerek, bütçeyi işler hale getirdi.

Öz kaynakların satılarak borç ödenmesinin geçici olduğu düşüncesiyle hareket eden Başkan Şenol, "Biz belediyenin öz kaynaklarını satma değil arttırma yolunu seçtik. Karabağlar ve Sarnıç da dahil olmak üzere 260 adet taşınmaz parselin satışından sadece 850 bin TL gelir elde ettik. Bu nedenle arsaları satmak yerine kat karşılığı anlaşma yapma kararı aldık" dedi.

Uygulamanın en iyi örneklerinden biri, Feridun Pözüt Caddesi’nde 142 Ada 4 Parsel’de bulunan 320 metrekarelik belediye arsası oldu. Yüklenici firma ile yüzde 50 kat karşılığı anlaşan belediye yetkilileri, inşaatına başlanan binadan 3 adet daire ve 1 dükkân alacak. Bu pazarlıkta, belediye mülkünün arsa olarak satılması halinde piyasa rayicine göre 480 bin TL gelir elde edilecekken, 3 daire ve bir dükkânın satışından 830 bin TL kazanılıyor.

Gaziemir Belediyesi, kat karşılığı anlaşma yaptığı 8 yüklenici firmadan 12 daire ve bir dükkan anahtarı alacak. İnşaatlardan üçü tamamlanarak anahtarları Gaziemir Belediyesi’ne teslim edildi. Belediyenin, Yeşil Mahalle’de 52 metrekarelik arsa hissesine karşı 50 metrekarelik; yine Yeşil Mahalle’de 60 metrekarelik arsa hissesine karşılık 70 metrekarelik ve Gazi Mahallesi’ndeki 60 metrekarelik arsa hissesine karşı da 80 metrekarelik bir dairesi oldu. Belediyenin bu yöntemle 5 yılda 25 daire sahibi olması bekleniyor.

Gaziemir Belediyesi’nin gelirine göre borçlanma oranı 2008 yılında yüzde 60 iken, bu rakam, 2009’da yüzde 43, 2010’da yüzde 26, 2011’de de yüzde 30’a geriledi. Borçlanma makul ve döndürülebilir noktaya çekilirken, yine bilanço verilerine göre, Gaziemir’in öz varlıkları 2008 yılına oranla yüzde 641 artmış oldu .
Kaynak: İHA