Dünyanın En Güzel Koyları Birliği'nin Başkanlığı Türkiye'ye Geçiyor

Muğla’nın Bodrum ilçesinde Eylül ayında yapılacak Dünyanın En Güzel Koyları Birliği 8. Dünya Kongresi’nde Galip Gür 3 yıllığına başkanlığı devralacak.

Gür, 3 yıllık süreçte aktif bir yönetim tarzı izleyeceklerini belirterek, bakir koyların korunması için çalışmaların hızlanacağını söyledi.

Merkezi Fransa’da olan Dünyanın En Güzel Koyları Birliği'nin 8. Dünya Kongresi 11-15 Eylül tarihleri arasında Bodrum Belediyesi'nin ev sahipliğinde yapılıyor. 1997 yılında kurulan o tarihten bu yana Türkiye’den sadece Bodrum’un üyesi olduğu birlik kongresinde koylarda yaşanan sorunlar masaya yatırılacak. Portekiz’de yapılan genel kurulda başkan seçilen Bodrumlu turizmci Galip Gür de kongrede başkanlığı Fransız Jerome Bignon’dan 3 yıllığına devralacak. 15 yıllık birlik tarihinde ilk defa bir Türk, başkanlık görevini üstlenmiş olacak. 28 farklı ülkeden 37 üyesi ile 100’e yakın delegenin katılacağı Dünyanın En Güzel Koyları Birliği 8. Dünya Kongresi 11 Eylül’de Bodrum’da başlayacak. Kongre, 14-15 Eylül tarihlerinde Yunanistan’dan birliğe yeni üye olan Patmos Adası’ndaki etkinliklerle sona erecek. 2012-2015 Dünyanın En Güzel Koyları Birliği Başkanlığı’nı üstlenecek olan Galip Gür, bakir koyların sayısının hızla azaldığını belirterek, geleceğe miras bırakılacak eşsiz güzelliklerin yitirilmemesi için aktif bir yönetim tarzı izleyeceklerini söyledi.

Gür, “Amacımız dünyanın neresinde olursa olsun koylar arasında işbirliği sağlayıp ortak sorunların çözümünde yardımcı olmak, koyların doğal değerleri ve kültürleri ile dünyaya tanıtılmasına imkan sağlamak olacaktır.” dedi.

Koyların mutlaka korunması gerektiğini, Bodrum’da yapılacak kongrenin bu açıdan büyük önem taşıdığının altını çizen Gür, “Dünyanın çeşitli bölgelerinden değişik karakter ve özelliklere sahip 37 değerli koyun üye olduğu birliğin amacı, bu koyların turizm ile iç içe gelişirken sahip olduğu eşsiz güzelliklerin ve değerlerin olumsuz yönde etkilenmesini önlemek bunun dünyanın diğer koylarına örnek olmasını sağlamaktır.” diye konuştu.

Dünyanın En Güzel Koyları Birliği fikri ilk olarak Fransa’nın Vannes kentinde yaşayan ve aynı zamanda bir gezginci olan Jean Manquat tarafından ortaya atıldı. Vietnam’ın Ha Long koyunu keşfeden Manquat, Vannes kentine döndükten sonra turizm bürosu yetkilileri ile birlikte Ha Long koyu ile Morbihan koyunun kardeş koy olmasını gündeme getirdi. Merkezi Fransa’nın Vannes kentinde bulunan kuruluşun ilk görüşmeleri Fransızlar tarafından ilk olarak 12 Kasım 1996 tarihinde yapıldı. Dünyanın En Güzel Koyları Birliği 10 Mart 1997 tarihinde Berlin’de kuruldu .