Davutoğlu: Suriye’de Kaçırılan Türk Gazeteci Dikte Edilen Bir Açıklamayı Yapıtı

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye’de kaçırılan Türk gazeteci Cüneyt Ünal’ın bugün yayınlanan görüntülerine ilişkin yaptığı değerlendirmede, Ünal’ın 'kendisine dikte edilmiş bir açıklama' yaptığını söyledi.

Davutoğlu: Suriye’de Kaçırılan Türk Gazeteci Dikte Edilen Bir Açıklamayı Yapıtı
Gazetecinin bir anda militan olmasının mümkün olmadığını söyleyen Davutoğlu, Türk kameramanın sağlığından da birinci derecede Suriye devletinin sorumlu olduğunu ifade etti.

Ankara'da gerçekleştirilen İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Bağımsız Daimi İnsan Hakları Komisyonu ikinci toplantısı sonrasında İİT Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu ile bir basın toplantısı düzenleyen Davutoğlu, bir soru üzerine Suriye’de kaçırılan Türk gazeteci hakkında da açıklama yaptı. Türk kameramanla iletişimin koptuğu andan itibaren yakından ilgilendiklerini belirten Davutoğlu, ailesiyle de konuştuğunu kaydetti.

İlk önce Cüneyt Ünal’ın sıhhati hakkında üzücü bir haber geldiğini hatırlatan Ahmet Davutoğlu, “Her şeyden önce biz sağ olduklarının haberini almıştık ama görüntüler sayesinde gördük ki elhamdülillah sağ. Ancak görüntülere baktığınızda göreceksiniz ki dikte edilmiş bir açıklama yapılıyor. Daha önce de ortaya konan bir senaryo. Daha önce iki gazeteci de kaçırıldığında uzun süre bunların Türk istihbaratı olduğu iddiası ortaya atıldı. Hâlbuki gazetecilik görevi yapıyorlardı ve geri döndükten sonra da bu görevlerine devam ettiler. Buradaki kameramanlara da geçmiş olsun diyorum meslektaşı oldukları için. Muhabirler alınmasın ama kameramanlar emekleri az görülen emekçileri. Böyle bir görevi ifa etmek için Suriye’ye gitmiş olan kariyeri itibariyle de hep gazetecilik yapmış olan bir kameramanın bir anda silahlı bir militana dönüşebileceği ihtimali var mı?” sorusunu yöneltti. Sorunun da Suriye rejiminin kapalılığı ve yaklaşımında olduğunu belirten Davutoğlu, “Kameramanı da terörist ilan eder muhalefeti de terörist ilan eder. Rejimin bu zulmüne karşı ses çıkaran herkes ya teröristtir ya İsrail ajanıdır. İddiaları hiçbir şekilde ciddiye almıyoruz. Şunu ciddiye alıyoruz: Kameraman arkadaşımızın sağlığından birinci derecede Suriye devleti sorumludur. Uluslararası ve Türk medya kuruluşlarına buradan çağrıda bulunuyorum. Hala Suriye rejimini mazur göstermeye çalışan köşe yazarlarına da sesleniyorum: Eğer gazetecilik kimliğine ve etiğine saygınız varsa hep birlikte gazeteci arkadaşımızın kurtulması için çaba sarf edelim. Burada siyasi görüş ayrılıkları biter. Basın özgürlüğünden yanaysak Suriye devletinin bu gazeteci kardeşimizin sağ salim Türkiye’ye dönmesi konusunda sorumluluğu vardır. Türkiye bu konuda her türlü çabayı göstermeye kararlıdır.” şeklinde konuştu.

Suriye'nin El İhbariye televizyonu, kaçırılan Türk gazeteci Cüneyt Ünal'ın görüntülerini yayınlamıştı. El İhbariye televizyonunun 'deneme yayını' logosu ile verdiği görüntülerde, ilk önce Türk gazeteci Ünal’ın roketatar ile çekişmiş bir fotoğrafı gösteriliyor. Fotoğrafın altında ise "Cüneyt Ünal’ın Suriye’de girişi yasal değil." ifadesi yer alıyor.