Çataksu Köyü Yabani Hayvanların İstilasına Uğradı

Erzurum’un Olur ilçesine bağlı bir köy yabani hayvanların istilasına uğradı.

İlçeye 35 kilometre uzaklıkta bulunan eski adı Tavusker olan Çataksu köyüne Son günlerde ayı ve yaban domuzu gibi hayvanlar akın akın inmeye başladı.

Köyün yukarılarında bulunan ormanlık alandan inen yabani hayvanlar köydeki bağ ve bahçeleri talan etti. Köy sakinleri küçük çocuklarla birlikte koyun ve inek gibi hayvanları da rahatça bahçeye salamıyor. Köyde domuzlarla mücadele edebilecek donanımlı ve avcı kulüplerine bağlı avcılar olmadığı için, köy halkı çaresizlik içerisinde hayvanların köyden bir an önce kendiliğinden uzaklaşmasını bekliyor. Çataksu köyü sakinleri olası bir ayı saldırısından korktukları için akşamleyin evlerinden dışarı çıkamıyor. Vatandaşlar akşamları nöbetleşe yaptıkları tarla sulama işini de artık yapamaz hale geldi. Köy sakinleri yetkililerden bu duruma el atmalarını ve mağduriyetlerinin giderilmesini istiyor.

Köy muhtarı Erdoğan Acar (70) yabani hayvanlarla bireysel mücadele yaptıklarını, bunun ise köklü bir çözüm getirmeyeceğini belirtti.

Muhtar Acar, "Devlet yetkililerimize istek ve şikayetlerimizi iletmiş bulunmaktayız. Köyümüzün bir an önce ayı saldırılarına karşı koruma altına alınması lazım. Yaban domuzlarının istilasından kurtulmamız için de civar ilçelerde ve illerde bulunan avcı kulüplerine bağlı donanımlı avcılara ihtiyacımız vardır. Köydeki yaban domuzlarını ancak onların sayesinde ortadan kaldırabiliriz. Bu sayede köyümüzü yaşanabilir hale getireceğimize inanıyorum. Sesimize ve feryadımıza bir an önce kulak verilmesini istiyoruz." şeklinde konuştu.

Çataksu köyü sakinlerinden Süleyman Günaydın (78) yabani hayvanların öteden beri köye inip zarar verdiklerini fakat Son zamanlarda verdikleri zararın daha önceden görülmemiş bir olay olduğunu ifade etti.

Günaydın, "Akşamleyin yakın bahçede kırılan ağaçların seslerini duyuyoruz, ayının ağaçlara zarar verdiğini anlıyoruz ama can korkumuzdan evimizden dışarı çıkamıyoruz. Sabahleyin ağacın yanına vardığımızda koskoca ağacın dallarını kırıp yere dökmüş olduğunu görüyoruz. İçimiz sızlıyor ama ne yapalım. Köyde yaşayan tüm komşularımız aynı mağduriyeti yaşamakta. Devletimizden derdimize bir derman bulmasını istiyoruz." dedi .