Uaek Başkan Yardımcısı Nackaerts Açıklaması

İran, nükleer programına ilişkin, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu ile Viyana'da yaptığı görüşmede anlaşmaya varamadı.

Görüşmenin ardından basına açıklama yapan UAEK güvence denetimlerinden sorumlu Başkan Yardımcısı Herman Nackaerts, İran'ın nükleer programının askeri boyutuna odaklanarak yaptıkları bugünkü görüşmede görüş farklılıklarının giderilemediğini söyledi.

UAEK olarak görüşmede yapıcı bir tutum sergilediklerini ifade eden Nackaerts, ''Ancak, aramızdaki önemli görüş varlılıkları devam ediyor'' dedi.

Görüşmenin içeriğini UAEK başkanı Yukiya Amano'ya rapor edeceğini belirten Nackaerts, Başkan Amano'nun da gelecek ay başında hazırlayacağı Son raporuna bu konuyu alacağını bildirdi.

İran'ın görüşmedeki heyet başkanı büyükelçi Ali Asker Sultaniye de ''UAEK ile işbirliğini geliştirmek üzere yaptıkları görüşmenin çok yoğun ve kapsamlı olduğunu'' bildirdi.

UAEK ile aralarında yapısal yaklaşım uygulanması konulu bir belge üzerinde görüştüklerini belirten Sultaniye, ''karmaşık bir konu olduğu için hala bazı görüş farklılıklarının devam ettiğini'' kaydetti.

''Yapısal yaklaşım uygulanması'' konulu belgede ''ulusal güvenliği ilgilendiren çok hassas konular bulunduğunu'' ifade eden Sultaniye, ''Ancak bugünkü görüşme ile ilerleme sağlandığını söyleyebilirim'' diye konuştu.

Sultaniye bir soru üzerine, ''Bugünkü toplantının gerçekleşmiş olmasının UAEK ile işbirliğini sürdürme isteğinin bir işareti olduğunu'' söyledi.

İran'ın nükleer programının askeri boyutunu da açıklığa kavuşturmayı öngören ''Yapısal yaklaşım uygulanması'' konulu belgenin ileride ''imzalanabileceğini'' ifade eden Sultaniye, ''bu vesileyle aramızdaki görüş ayrılıklarının da giderilmiş olacağına inanıyorum'' diye konuştu.

Sultaniye, ''Bir Sonraki toplantıda bir ilerleme sağlandığını göreceksiniz'' diyerek ülkesinin nükleer programına ilişkin sorunların ortadan kalkacağı yolunda umutlu konuşurken UAEK temsilcisi Nackaerts'in, ''Aramızda önemli görüş ayrılıkları devam ediyor. Başka bir toplantı olmayacak'' ifadesini kullanması dikkati çekti.

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun yönetim kurulu olağan toplantısı 10 Eylül'de kurumun Viyana'daki merkezinde yapılacak.

UAEK başkanı Amano'nun yönetim kurulu toplantısına sunmak üzere hazırlayacağı Son raporuna İran'ın nükleer programına ilişkin Son gelişmeleri de alacağı ve önümüzdeki günlerde üye ülkelerin heyet başkanlarına göndereceği belirtildi.

Kaynak: AA