Gaziantep'teki Saldırıyı Gerçekleştiren Terörist Her Yerde Aranıyor

Gaziantep Valisi Erdal Ata, Gaziantep’teki hain saldırının soruşturması ile ilgili detaylı bilgiler verdi.

Vali Erdal Ata Emniyet Müdürü ve İl Jandarma Komutanı’nın da katıldığı basın toplantısında yapılan saldırı ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Vali Ata, saldırının Yeşilova Mahallesi Korutürk Caddesi Şehitkamil İlçe Emniyet Müdürlüğü önünde yapıldığını hatırlatarak, “20 Ağustos günü saat 19.40 sıralarında üzerinde 34 JNU 86 plaka takılı, şase numarasında 54 UE 926 plakalı olduğu tespit edilen ve 11 Nisan 2012 tarihinde Sakarya ilinden çalıntı kaydı bulunan siyah Citroen C5 marka araçla bombalı saldın olayı gerçekleştirilmiştir. Diyarbakır ili kırsalında patlayıcı madde yüklediği değerlendirilen bahse konu aracın Şanlıurfa Siverek ilçesinden çekici araca yüklenerek 20. Ağustos tarihinde ilimize getirildiği olay yerine indirdikten 4 dakika sonra patlamanın meydana geldiği tespit edilmiştir. Patlama neticesinde, 9 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, 10'u ağır olmak üzere toplam 68 kişi yaralanmış, 5 polis otosunda ve 4 sivil araçta, Şehitkamil İlçe Emniyet Müdürlüğü binasında, çevrede bulunan kamu binaları ile sivil vatandaşlara ait işyeri ve ikametlerde maddi hasar meydana gelmiştir. Olayla ilgili yapılan çalışmalarda, olayda kullanılan 63 EN 961 plakalı çekici sürücüsü M.Ç ile şirket sahipleri olan M.Y. ve V.Y. ile oto tamircisi olan K.S. Şanlıurfa Siverek ilçesinde 21 Ağustos günü yakalanarak Gaziantep’e getirilmiştir. Şahısların alınan beyanlarında ve yapılan araştırmalarda, Citroen aracın, Siverek ilçesinden çekici ile şoför M.Ç. ve eylemi gerçekleştiren Firaz kod adlı Murat Filiz tarafından Gaziantep’e kadar getirildiği tespit edilmiştir” dedi.

Murat Filiz’in terör örgütü PKK ile bağlantılarının net bir şekilde tespit edildiğini ifade eden Vali Ata, “Arşivlerde bulunan PKIC/KCK terör örgütü mensuplarına ait fotoğraf albümünde yapılan teşhiste, 2006 yılında kapatılan Demokratik Toplum Partisi (DTP) gençlik çalışanı olarak Gaziantep’te ve daha sonra sözde Amanoslar bölgesi Osmaniye grubu içerisinde faaliyet gösteren Murat Filiz örgüt mensubunun ilimizdeki patlama olayını gerçekleştiren şahıs olduğunu teşhis edilmiştir. K.S.'nin alınan beyanında olay günü kendisini Siverek ilçesinde ikamet eden M.H.’nin kendisini arayarak arızalı bir aracın olduğunu söylemesi üzerine aracın bulunduğu yere gittiğini, ancak arızasını tespit edemediğini belirtmiş, adı geçen örgüt mensubunu teşhis etmiştir. Konu ile ilgili olarak güzergahta örgüt mensubuna 63 EM 422 plakalı araç ile yardım eden M.H. isimli şahsın Siverek ilçesinden İçel iline gittiğinin tespit edilmesi üzerine, 22 Ağustos günü İçel’de evinde kaldığı M.A. ile birlikte yakalanarak Gaziantep’e getirilmiştir. MOBESE ve güzergahlarda alınan kamera kayıtlarının incelemesinde ve yapılan istihbari çalışmalarda, örgüt mensubu olan Murat Filiz'e, R.F., H.F., B.T. ve Y.A.’nın 21 FP 998 araç ile yardım ettikleri bilgisinin elde edilmesi üzerine, adı geçenler, bugün Diyarbakır Emniyet Müdürlüğünce yakalanarak gözaltına alınmışlardır. Öte yandan 21 Ağustos günü yakalanarak gözaltına alınan şahıslardan gözaltı süreleri dolan M.Ç, M.Y, V.Y ve K.S isimli şahıslar haklarında hazırlanan tahkikat evrakı ile birlikte bugün Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılığına sevk edilmiştir. Bu elim olayın tüm ayrıntıları aydınlatılmış, olayla ilgili yardım ve iştirak eden şahıslar yakalanmış, ilimizden ayrıldığı değerlendirilen olayın asıl faili Murat Filiz' in yakalanması çalışmaları devam etmektedir. Buradaki başarılı çalışmalarından dolayı Gaziantep Emniyet Müdürümüz Süleyman Oğuz ve ekibini kutluyorum.

Vali Ata bu gibi olayların yaşanmaması için vatandaşın polise ve Jandarmaya her zaman destek olması gerektiğini ifade ederek, “Bu ülkede yaşayan herkesin emniyet kuvvetlerine yardımcı olması gerekiyor. Gerekli desteğin verilmediğini düşünüyoruz. Bu vatandaşın art niyetinden değil yeteri kadar bilgi sahibi olmadığı için olabilir. Gördükleri her şüpheli durumu mutlaka polise veya Jandarmaya mutlaka haber vermesi gerekiyor.

Basın mensuplarının bu olayın arkasında başka ülkelerin olup olmadığı hakkında soru yöneltmesi üzerine Vali Ata, “Herkesin bildiği gibi terör örgütü PKK’ya birçok ülke destek veriyor. PKK AB ülkeleri tarafından da destekleniyor. Bu bilenen bir gerçek ama doğrudan bir ülkeyi bu olayla ilişkilendirmemiz şuan için mümkün değil” diye konuştu.

Kaynak: İHA