Mescid-i Aksa'nın Yakılma Girişiminin 43. Yılı

- Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, ''Kudüs'ün Arap kimliği, İslam'a ve Hristiyanlığa ait kutsalların korunması kırmızı çizgidir'' dedi.

Abbas, Mescid-i Aksa'nın fanatik bir Yahudi tarafından yakılma girişiminin 43. yılı dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, ''İsrail, Kudüs'te İslam'a ve Hristiyanlığa ait kutsalları yok etmeyi hedefliyor. Kudüs'ün Arap kimliği, İslam'a ve Hristiyanlığa ait kutsalların korunması kırmızı çizgidir'' ifadesini kullandı.

İsrail'in Kudüs ve Mescid-i Aksa çevresinde yaptığı kazı ve tahribatların, kentin Arap kimliğini, İslam'a ve Hristiyanlığa ait kutsalları yok edemeyeceğini vurgulayan Abbas, İsrail'in daha önce görülmemiş bir şekilde resmi olarak Filistinlilere ait topraklara el koyma girişiminde bulunduğunu kaydetti.

Arap ve İslam alemi ile tüm barışseverleri Kudüs'ü ve kutsallarını korumak için çaba harcamaya çağıran Abbas, İşgali, Yahudileri ve onlara ait yerleşim birimlerini Filistin'in ebedi başkenti Kudüs'ten uzaklaştırmadıkça, bölgede barıştan, güvenden ve istikrardan bahsetmenin imkansız olduğunu ifade etti.

Fanatik bir Yahudi tarafından 21 Ağustos 1969 yılında Mescid-i Aksa'ya kundaklama girişiminde bulunulmuş ve çıkan büyük yangında, birçok tarihi eserin yanında Selahaddin Eyyubi'nin Kudüs'e getirttiği ''ahşap minber'' de tahrip olmuştu.

Muhabir: Muhammed Abduh-Orhan Güvel

Yayıncı: Tarkan Demir
Kaynak: AA