Köylerin Atıksuları Arıtma Tesislerine Veriliyor

Köylerin yaşam kalitesini artırmak için örnek yatırımlar yapan Kocaeli Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSU) Genel Müdürlüğü, İzmit ilçesine bağlı Kul Mahmut, Hakkaniye, Böğürgen ve Kaynarca köylerini sağlıklı atıksu altyapısına kavuşturdu.

Köylerin Atıksuları Arıtma Tesislerine Veriliyor
Tamamlanan proje ile 4 köyün atıksuları bölgede yapılan modüler atıksu arıtma tesisinde arıtılarak çevrenin kirlenmesinin de önüne geçildi. İSU Genel Müdürlüğü’nün mühendisleri, Türkiye’ye örnek olacak bir proje geliştirerek Körfez Çavuşlu, Karamürsel Valideköprü, Kandıra Bağırganlı ve İzmit Akmeşe ile Hakkaniye köylerinde modüler atıksu arıtma tesisi inşa etti. Kurum, Hakkaniye köyünde inşa edilen 150 metreküp kapasitesindeki modüler atıksu arıtma tesisine Kul Mahmut, Hakkaniye, Böğürgen ve Kaynarca köylerinin atıksularını tesise bağlamak için proje hazırlayarak inşaat çalışmalarına başladı.

Yaklaşık 7 ay süren imalat çalışmaları ile dört köyde 13 buçuk kilometre uzunluğunda atıksu altyapısı tamamlandı. 1 milyon 400 bin TL’ye mal olan proje ile köyler sağlıklı atıksu altyapısına kavuştu. Böylelikle Hakkaniye, Böğürgen, Kaynarca, Kul Mahmut köylerinin atıksuları modüler atıksu arıtma tesisine taşınarak bertaraf edilmeye başlandı. Ayrıca, Şahinler, Bulduk, Fethiye, Çağırgan, Süverler, Gökçeören, Nebihoca, Sarışeyh ve Kıssalar köylerinin atıksuları ise vidanjörlerle tesise taşınarak arıtılıyor.

Projenin tamamlanmasını değerlendiren İSU Genel Müdürü İlhan Bayram, köylerin gelişmesine ve insan ile çevre sağlığının korunmasına kurum olarak büyük önem verdiklerini söyledi.

Köyleri sağlıklı altyapıya kavuşturmanın ve çevreyi korumanın mutluluğunu yaşadıklarını belirten Genel Müdür, "Kurum olarak hedefimiz atıksu altyapısı olmayan köy kalmayacak şekilde yatırımlarımızı sürdürüyoruz. İnşaatları devam eden atıksu arıtma tesislerinin de kısa zamanda tamamlanarak işletmeye alınması ile il genelinde arıtma oranını yüzde 99’a çıkartarak Türkiye’de bir ilki gerçekleştireceğiz” diye konuştu.

Kaynak: İHA