Putin Kaşıtı Punkçı Pussy Riot Grubu Üyelerine 2 Yıl Hapis

Rusya’nın başkenti Moskova’nın en büyük katedralinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in görevden ayrılması için şov yapan Pussy Riot punk grubu üyeleri Maria Alyohina, Nadejda Tolokonnikova ve Yekaterina Samutseviç’e dini değerleri aşağılamak ve holiganlıktan 2’şer yıl hapis cezası verildi.

Putin Kaşıtı Punkçı Pussy Riot Grubu Üyelerine 2 Yıl Hapis
Moskova’da Hamovniçeski Mahkemesi’nde görülen davayı yüzden fazla yabancı basın mensubu izledi. Özgürlük ve değerlere saygısızlık arasında bölünen Rusya kamuoyu, yapılanın doğru olmadığını, ancak cezanın da ağır olmamasını talep ediyordu.Üç punkçı grup üyesini suçlu bulan hakim, “Alyohina, Tolokonnikova ve Samutseviç kamu düzenini ciddi bir şekilde bozdu. Onlar kilise çalışanları ve müdavimlerine yönelik küstahça harekette bulunmuş ve dini değerleri aşağılamıştır.” ifadesini kullandı.Karar açıklanırken, mahkeme binası çevresinde toplanan yaklaşık 200 Pussy Riot destekçisi, “Rezalet!”, “Pussy Riot’a Özgürük!”, “Meryem Ana Putin’i Kov!” sloganı attı. Gösteri sırasında Rus muhalif liderlerinden, Sol Cephe lideri Sergey Udaltsov ve dünyaca ünlü satranç ustası Garry Kasparov gözaltına alındı. Parlamento alt kanadı Duma milletvekili İlya Ponomaryov’ın danışmanı Danila Lindele Twitter’de en az 20 göstericinin göz alındığını iddia etti. Daha sonra 50 kişinin gözaltına alındığı açıklandı. Mart ayında gerçekleşen devlet başkanlığı seçimleri öncesi Kurtarıcı İsa Kilise’sinde eylem yapan grup üyeleri 15 Mart’ta tutuklanmıştı. Punkçı kızların 2014’ün başında serbest kalmaları bekleniyor.Novaya Gazeta’ya açıklamada bulunan grup üyesi Tolokonnikova, yaptıklarından pişman olmadığını ve bir çok siyasi mücadelenin ortasında bir olay olmalarından dolayı da mutlu olduklarını ifade etti.

Mahkeme kararına inanmadıklarını kaydeden Tolokonnikova, “Mahkeme değil, bu bir illüzyon” eleştirisi getirdi. Tüm dünyanın kendilerinin suçsuz olduğunu ifade ettiğini savunan Samutseviç de yargılanmalarını büyük bir kaza olarak niteledi.Uluslararası toplantıların gündeminde olan punkçı grup, Rusya’yı ziyaret eden çeşitli sanatçı ve ünlü isimlerin de desteğini aldı. Bir dizi ertelemeler, açlık grevleri ve protestoların gölgesinde 20 Haziran’da başlayan dava bugün sonuçlandı.Temmuz ayında Levada Araştırma merkezinin yaptığı çalışmaya göre, Rusya halkının yüzde 58’i 3 yıllık hapis cezası talebini fazla bulmuştu. Halkın yüzde 33’ü ise cezanın makul olduğunu kaydetmişti.Moskova-Helsinki Group ve Uluslar arası Af Örgütü gibi insan hakları örgütleri üç punkçının siyasi baskının kurbanları olduğunu açıklamıştı.Ağustos ayı başında gerçekleştirdiği Londra ziyaretinde basın mensuplarının konu ile ilgili sorularını cevaplayan Putin, "Bu olayın konuşulacak iyi bir tarafı yok. Buna rağmen onların bu kadar böyle sert şekilde yargılanmaması gerektiğini düşünüyorum. Umarım ki, onlar kendisi de bir netice çıkarıyorlardır yaptıklarından. Mahkemenin doğru, haklı karar alacağını umuyorum." ifadelerini kullanmıştı.Başka ülkelerde halkın bu tür eylemlere daha sert tepki vereceğine dikkat çeken Putin, "Ben bir yorumda bulunmak istemezdim, ama şunu da düşünüyorum: diyelim ki kızlar İsrail'de bir şeyleri kirlettiler. Ve sizler de biliyorsunuz ki orada daha kuvvetli gençler var, onlar oradan kolay şekilde çıkamazdı. Hiç uzağa gitmeyelim, Kafkaslar'a gitselerdi ve herhangi bir kutsal Müslüman değeri kirletselerdi, biz onları koruma altına almaya bile yetişemezdik" değerlendirmesinde bulunmuştu .