Rusya’da 1,4 Kilometre Uzunluğundaki Asma Köprü Hizmete Girdi

Rusya’nın uzak doğusunda Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği’ne (APEC) Eylül’de ev sahipliği yapacağı Vladivostok şehri ile Pervomayski bölgesini birleştiren asma köprü hizmete açıldı.

Zolotoy Rog (Kızıl Boynuz) çekmecesi üzerinden hizmete giren köprünün açılışına on binlerce şehir sakini katıldı.

Açılışla ilgili konuşma yapan Primorye Bölge Valisi Vladimir Mikluşevski, “Bugün Primoryeli vatandaşları için tarihi bir gün. Bu günü Vladivostok şehrinin birçok kuşağı sabırsızlıkla bekliyordu. Bu sadece muhteşem mühendis yapısı değil, böyle güzel bir köprüyü dünyanın hiç bir yerinde bulamazsınız. Ben, rekor zaman dilimi içinde ve zor koşullarda bu harikayı inşa eden inşaatçılara çok teşekkür ediyorum!” diye konuştu.

Konuşmaların ardından şehir halkı köprü üzerinde yürüyerek açılışı kutladı. Antika araçlar, bisikletlerin katıldığı etkinlikte, müzisyenler köprü üzerinde konser verdi. Trafik Bölge Müdürlüğü, Pazartesi gününden itibaren köprünün araçlara açık olacağını duyurdu.Zolotoy Rog üzerindeki köprü dünyanın en büyük 5 asma köprüsünden biri olma özelliğini taşıyor. Toplam uzunluğu 1,4 kilometre olan köprünün genişliği de 28,5 metre. Yetkililer, köprünün sayesinde Vladivostok kentinin trafik sorununun çözüleceğine inanıyor.Zolotoy Rog köprüsünün ilginç bir tarihi öyküsü de var. Rus tarihçilerine göre, ilk kez bu köprü yapma fikri 19. yüzyılda ortaya atılmıştı. Fakat 20.yüzyılın başlarında patlak veren Rus-Japon savaşı, daha sonra devrim, dünya savaşları ve eski SSCB’nin perestroykası yüzünden köprü inşa edilemedi. Nihayet 2008 yılında köprünün inşaatı başlatıldı.2 Ağustos’ta Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev bölgenin Russki adası ile bağlantısını sağlayan dev köprünün açılışını da yapmıştı. Vladivostok’un San Francisco’yu andırdığını ifade eden Medvedev, “Vladivostok muhtemelen San Francisco’dan daha güzel. Okyanus, köprüler ve benzer ulaşım yolları. Ancak, bizim halkımız kesinlikle daha iyi” diyerek şehir sakinlerini övmüştü .