Kültür ve Turizm Bakanı Günay'ın Açıklaması

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın, Şanlıurfa ziyaretinde yaptığı, pazartesi günü yeni bir armağanı Türkiye'ye tanıtmaya çalışacağı yönündeki açıklama kamuoyunu heyecanlandırdı.

AA muhabirinin konuyla ilgili sorularını cevaplayan Günay, açıklayacağı armağanın kendisini de çok heyecanlandırdığını belirterek, ''Açıklayacağım şey bizi hem üzecek hem sevindirecek. Bu tür şeylerde ne kadar geç kalınmış ne kadar hatamız olmuş, kaybımız olmuş onları görüp bir yandan üzülsek de diğer yandan şimdi bunları ortaya çıkarmak gayretimiz nedeniyle de hep birlikte sevinç duyacağız'' diye konuştu.

Bu tür konulara toplumsal ilginin arttığını ifade eden Günay, Anadolu tarihine bütünüyle sahip çıkıldığını, toprak altındaki ve üstündeki eserlerin korunması anlamında yurt içinde ve dışında büyük bir bilinç uyandığını vurguladı.

Uyanışın 20-30 yıl önce başlaması halinde bugün çok daha iyi bir yerde olunacağını dile getiren Günay, ''2010'lardan itibaren güzel bir noktadayız. Son bir kaç yılda da bu bilinç çoğalmaya başladı.

Tarih, arkeoloji, müze, eski eserler bizim günlük hayatımızın tartışma konuları haline geldi'' diye konuştu.

Bu durumun çok güzel bir gelişme olduğunu ve gurur duyduğunu belirten Günay, uyanışa katkı yapmak konusunda yoğun bir çaba sürdürüldüğünü söyledi.

-''Gelecekte İspanya'nın Endülüs'ü gibi dünya çapında bilinecek''-

Türkiye'nin her köşesinin kültürel tarih açısından ayrı bir zenginlik barındırdığını ifade eden Günay, şöyle konuştu:

''Hatay'dan başlayarak Diyarbakır'dan Van'a kadar uzanan Kuzey Mezopotamya çok zengin. Bu bölgede biz müzeler şantiyesi yaptık. Şu anda Hatay'da bir büyük müze yapıyoruz. Şanlıurfa'da temel attık. Mardin Müzesi'nin restorasyonu bitti, onu gezdik. Müze yaptığımız büyük eserler var Kasımiye Medresesi gibi. Diyarbakır'da İç Kalede'ki tarihi eserleri müze yapıyoruz. Van'da bayramdan sonra yeni bir müzenin temelini atacağız. Ahlat'taki dünyanın en büyük Türk İslam mezarlığını yeniliyoruz.

Bu bölge ilerde İspanya'nın Endülüs'ü gibi dünya çapında bilinecek inşallah. Bölgenin tek şeye ihtiyacı var o da barış! İçerde ve dışarda barış olduğu taktirde bu bölge önümüzdeki 5-10 yıl içinde dünyanın en bilinen kültür-barış noktalarından, kültür-ulaşım noktalarından birisi olacak inşallah.''

Son dönemlerde yürütülen çalışmaların diğer ülkeler tarafından da yakından takip edildiğine işaret eden Ertuğrul Günay, Mardin ve Bodrum'un yüksek satış oranına sahip dergilerde kapak olduğunu, daha önce açıklanan eserlerin de yabancı basında büyük ses getirdiğini hatırlattı.

-Suriye için bu günlerde yapacağımız fazla bir şey yok-

Suriye'de yaşanan iç savaşın hem Suriye hem de Ortadoğu tarihi ve kültürü için önemli eserleri tahrip ettiğini belirten Günay, şunları kaydetti:

''Halep'i çok yakından bilirim çok güzel bir şehirdir ama orası da tahrip oluyor. Halep Kalesi'nin saldırılarda isabet aldığını duydum yüreğim yandı. Şam'da Süleymaniye Medresesi var yine. Bizim orada önemli eserlerimiz var. Umuyorum önümüzdeki süreçte Suriye bu felaketten kurtulur. Hem Suriye halkı hem de biz, eserlerimize ve tarihimize sahip çıkmanın imkanını yeniden buluruz ama bu günlerde yapacağımız fazla bir şey yok.''

Yayıncı: Ebubekir Gülüm
Kaynak: AA