Hz.Ömer'in siluetinin gösterilmesi caiz mi?

MBC kanalında yayınlanacak ''Ömer'' dizisi, sosyal paylaşım sayfalarında gündem oldu. Müslümanların ikinci Halifesi Hazreti Ömer bin Hattab'ın tasvir edilerek canlandırılması ise büyük eleştiri aldı.

Facebook ve Twitter sayfalarında diziyle ilgili özel başlıklar açılırken, dizinin yayına sokulmaması için Müslümanlara çağrıda bulunuldu. Yapım aşaması 2 yıldan fazla süren, on binlerce oyuncu ve figüran kullanılan, Arap televizyon tarihinin en büyük ve pahalı prodüksiyonu “Hz. Ömer”, Ramazan ayı boyunca her gün atv’de yayınlanacak.Filmle ilgili görüş bildiren Suudi alimler, Hazreti Peygamber ve halifelerin filmde tasvir edilmesinin caiz olmadığı görüşünü dile getirdi. İslam dünyasının fetva konusunda önem atfettiği El Ezher'e bağlı İslami Araştırmalar Merkezi adına açıklamada bulunan Ahmed El Hatip, filmin yayımlanmasına karşı olduklarını açıkladı. El Hatip, İslam Peygamberi Hz. Muhammed ve sahabelerine saygı gösterilmesini isteyerek, filmlerde bu konuda dikkatli olunması gerektiğinin altını çizdi. Mısırlı bir avukat ise ''Ömer'' dizisinde Hz. Ömer'in canlandırılmasının dinen caiz olmadığı gerekçesiyle dava açtı.

HZ.ÖMER'İN SİLUETİNİN GÖSTERİLMESİ CAİZ Mİ?

Ramazan ayının yaklaşmasıyla Hz.Ömer dizisi daha başlamadan tartışmaları da beraberinde getirdi. Müslümanların ikinci Halifesi Hazreti Ömer bin Hattab'ın tasvir edilerek canlandırılmasının uygun olup olmadığını Beyaz Gazete olarak hocalarımıza sorduk. En ilginç cevap  Zekeriya Beyaz'dan geldi. Beyaz, Peygamberin (sav)'in de yüzünün gösterildiği bir film yapılabileceğini bunun kimseye zarar vermeyeceğini ifade etti. İşte o görüşler;

ZEKERİYA BEYAZ

Hz.Ömer'in siluetinin gösterilmesi caiz mi?

Lüzümsüz yere kendimize yasaklar haramlar icat ettiğimizi belirten Zekeriya Beyaz "Ne sakıncası olabilir...Dini böyle aşırı derecede sürekli abartarak insanları dinden uzaklaştırır. Ne olur yani Hz. Ömer(ra) diye bir Arap gösterilse kime ne zarar verir? Din ile ilgisi olmayan konuları dinin esası haline getirmişiz. Bugün sayısız islama iftaralar islamın kendisi haline dönüşmüş durumda. Lüzümsüz yere kendimize yasaklar haramlar icat ediyoruz. Ne olur yani Hz. Ömer(ra) gösterilse? Allah Allah! Hatta Hz.Peygamber(sav) gösterilse ne olur? Kime ne zarar verir? Bunların altında yatan iş kutsallaştırma. Bizim dinimizde herkes insandır. Hz.Peygamber(sav)'de bizim gibi bir insandır. Onu kutsallaştır, bunu kutsallaştır, insanların önünde boyun ey, onların önünde kapan, onlara yalvar yakar bunlar iş değil... Onun için ben böyle sayısız uyduruk şeylere inanmadığım gibi zararlı olduğu kanaatindeyim" dedi.

ÖMER DÖNGELOĞLU

Hz.Ömer'in siluetinin gösterilmesi caiz mi?

İlahiyatçı yazar Döngeloğlu, siyer hocası olduğunu bu konunun fıkıh alanına gireceğinden fetva vermeye yetkili olmadığını belirterek "Ben bu konuda Diyanet'i öneriyorum. Çünkü itilaflı bir mesele olabilir. Türkiye'de yaşayanların bir çoğu bu konuda en yetkili ve güvenilir ağız Diyanet İşleri Başkanlığı'dır. Peygamber Efendimizin (sav)'in yeri ayrıdır onun canlandırılmaması tamamen saygı durumudur ama sahabe efendimiz ile ilgili birşey diyemeceğim" dedi.

ABDÜLAZİZ BAYINDIR

Hz.Ömer'in siluetinin gösterilmesi caiz mi?

Hz Ömer'i kutsallaştırmanın bir anlamı olmadığının altını çizen Süleymaniye Vakfı Başkanı Prof.Dr.Abdülaziz Bayındır "Böyle saçmalık olmaz, insan üstü göstermenin bir anlamı yok. Bu konuda herhangi bir sakınca yoktur" dedi.

MUSTAFA KARATAŞ

Hz.Ömer'in siluetinin gösterilmesi caiz mi?

İst. Üniv. İlahiyat Fak. Öğr. Üyesi Doç. Dr. Mustafa Karataş konu ile ilgili Beyaz Gazete'ye şu açıklamalarda bulundu: Peygamberimizin (sav) benim resmimi de gösterseniz ayaklarınızın altına alın diye hadisi vardır. Sureti o dönemde yasaklayan sözleri var. Peygamberimizin(sav) resimleri de bugüne  kadar yapılmamıştır. Hz. Hamza ve Hz. Ömer'in filmleri daha önce de yapıldı. Bir filmle milyonlarca insan müslümanlığı gördü ve etkilendi. Sureti esas alanlar doğru bulunmamıştır. İyiye kullandığı zaman ibadetle karıştırılmadığı sürece iyi birşey. Hz Hamza deyince aklımıza Anthony Quinn geliyor ama o kişi Hz. Hamza değil . Bu bilinç de verilirse o zaman hiç bir sakıncası olmaz. Sadece Peygamberimizin(sav) gösterilmesi ulame tarafından kabul  edilmemiştir. Buhari'de geçen bir hadiste "Lanet olsun o daha önceki Peygamberlerinin resimlerini yapıp daha sonrada onlara tapanların" denmektedir. Bu da uyarıcı bir hadistir.  Camiiye Hz. Ömer'in resmi asılsa burada bir tehlike olur. İbadete karışabilir... Peygamberimizin (sav) nübüvet durumu olduğu için bu konuya dikkat edilmelidir.

NECMETTİN NURSAÇAN


Hz.Ömer'in siluetinin gösterilmesi caiz mi?

Hz.Ömer'in dizide canlandırılmasında bir sakınca olmadığını ifade eden Diyanet İşleri eski Başkan Yardımcısı Necmettin Nursaçan "Bir sakınca yok, olabilir" dedi.

BEYAZ GAZETE