Yunan Maliye Bakanı: Memorandum, Krizin Sebebi Değil Sonucu

Yunanistan Maliye Bakanı Yannis Sturnaras, Yunanistan’ın geçmiş mali anlamda iyi dönemlerini yeterince kullanamadığı için şimdi faturasını ödediğini belirtti.

Hükümetin ekonomi programı üzerindeki hedeflerini parlamentoda açıklayan Sturnaras , Yunanistan’ın sürdürülebilir kalkınma ve sosyal bir model için 4 ayaklı ekonomik ve toplumsal politikaları uygulaması gerektiğini söyledi .

Yunanistan’daki ekonomik krizden memorandumun sorumlu olmadığını , tam tersine krizin bir sonucu olarak memorandumun hayata geçirildiğini vurgulayan Sturnaras , 3 yıldır süren zor ekonomik ve toplumsal koşulların sebeplerine ilişkin önemli tespitlerde bulundu : 35 yıldır ülkenin yıllık yüzde 5 ila 10 arasında ürettiğinden fazla harcama yapması , yüksek vergi kaçakçılığı , yüksek yasal vergi muafiyeti , yüksek savunma harcamaları , zarar eden KİT’ler , rekabetçiliğin olmaması , devletin yatırım ve girişimciliğe koyduğu sınırlamalar . Memorandumun yeniden müzakere edilmesinin zamana yayılacağını belirten Sturnaras , programın 4 yıla uzatılmasının da büyük küçülme sebebiyle zorunlu olduğunu vurguladı . Maliye Bakanı , maaş ve emekli aylıklarının ve bir sonraki kredi taksitinin tehlikeye girmemesi için üzerinde anlaşılan ek önlemlerin hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi .

Yunanistan’ın geçmiş mali anlamda iyi dönemlerini kullanamadığı için şimdi faturasını ödediğini belirten Maliye Bakanı Sturnaras , Yunanistan’ın sürdürülebilir kalkınma ve sosyal bir model için 4 ayaklı ekonomik ve toplumsal politikaları uygulaması gerektiğini söyledi .

Sturnaras , mali konsolidasyon , rekabetin güçlendirilmesi , yatırımlar vasıtası ile büyümenin sağlanması , kamu mülkiyetlerinin değerlendirilmesi , özelleştirmeler ve modern bir sosyal devletin kurulması gibi önceliklerin başarılması gerektiğini sözlerine ilave etti . Cuma günü başlayan hükümet programı üzerinde görüşmeler , yarın akşam liderlerin yapacağı konuşmalar ile sona erecek . Gece yarısı ise güvenoylaması yapılacak . 300 üyeli parlamentoda 3 partinin destek verdiği koalisyon hükümetinin milletvekili sayısı 179 .