Suriye'nin ''tadilat Yapılacağı'' Gerekçesiyle Yaklaşık 6 Ay Tek Taraflı Geçişlere Kapattıktan Sonra Yeniden Açtığı Akçakale'deki Sınır Kapısından Ticaret ve Akraba Ziyaretleri Sürüyor

Müslüm Etgü/ Mehmet Güldaş - Suriye'nin ''tadilat yapılacağı'' gerekçesiyle yaklaşık 6 ay tek taraflı geçişlere kapattıktan sonra yeniden açtığı Tellebyat Sınır Kapısı'nda ticaret ve akraba ziyaretleri sürüyor.

Akçakale Kaymakamı Şefik Aygöl, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Suriye sınırından Son bir ayda 20 bin yolcu ve 3 bin 800 civarında küçük aracın giriş çıkışı yaptığını belirtti.

Akçakale sınırındaki gümrük kapısının geçen yıl aralık ayında Suriyeli yetkililerce ''tadilat yapılacağı'' gerekçesiyle tek taraflı geçişlere kapatıldığını hatırlatan Aygöl, söz konusu kapının geçen ay yeniden açıldığını belirtti.

3 Haziran'dan itibaren sadece küçük araç ve yolcu geçişlerine izin verilen gümrük kapısının şu anda aktif durumda olduğunu anlatan Aygöl, şunları kaydetti:

''Son bir ayın değerlendirmesini yapacak olursak 20 bin yolcu ve 3 bin 800 civarında küçük araç giriş çıkış yaptı. Her türlü vergi artışı ve sıkıntıya rağmen vatandaşlarımız gidiş geliş yapmakta ısrar ediyor çünkü orada akrabaları var. Özellikle ülkemiz açısından herhangi bir engel herhangi bir sıkıntı yok.''

Suriye'nin içinde bulunduğu güvenlik durumunu basından takip ettiklerini ancak özellikle Akçakale sınırının sakin olduğunu anlatan Aygöl, ''Ufak tefek sıkıntılar olduğu aktarılsa da şu ana kadar kayda değer bir problem olmadı. Tabi oradaki vatandaşlar için üzülüyoruz, inşallah problemler en kısa zamanda çözülür ve oradaki vatandaşlar da huzur içerisine girer. Biz de sınırda huzurlu bir şekilde çalışmaya devam ederiz'' diye konuştu.

-''Bölge güvenli''

Akçakale Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Mehmet Kartal da gümrük kapısının açılmasının ardından Suriye'de yaşanan olaylara rağmen bölge halkının bu ülkeye gidip geldiğini söyledi.

Suriye'nin kuzeyindeki Rakka ve Tellebyat bölgesinin aşiretlerin kontrolünde olduğunu ve ülkenin iç kesimlerinde yaşanan sıkıntıların söz konusu bölgede cereyan etmediğini dile getiren Kartal, iki ülkeden vatandaşların bu hatta rahatlıkla gidiş-geliş yapabildiğini dile getirdi.

Dolmuş şoförü Ayit Özer ise kapının açılmasının tüm ilçe esnafını sevindirdiğini ifade ederek, Suriye'de yaşanan olayların Akçakale bölgesini etkilemediğini, dolayısıyla Türk ve Suriyeliler'in bu bölgeden güvenli bir şekilde gidip gelebildiğini anlattı.

Yayıncı: İsmail Fidan
Kaynak: AA