Yalova'da Osmanlı Çeşmesi Törenle Açıldı

Yalova’da Osmanlı Devleti’nin kuruluşunun 710, Balkan Savaşları’nın 100.

yılı sebebiyle Yalova Belediyesi’nin yaptırdığı Osmanlı Çeşmesi hizmete açıldı. Osmanlı Parkı içerisinde gerçekleşen açılış törenine Yalova Valisi Esengül Civelek, AK Parti Yalova Milletvekili Temel Coşkun, Yalova Belediye Başkanı Yakup Koçal ve eşi Suna Koçal ile birlikte davetliler katıldı.

Başkan Koçal, Balkan Savaşları’nın 100’üncü yılı sebebiyle ‘Büyük Balkan Buluşması’ düzenlediklerini söyledi.

Bu etkinlikler kapsamında bir de Osmanlı Çeşmesi yaptırdıklarını söyleyen Koçal, çeşmenin çini süslemelerinin eşi Sunal Koçal tarafından yapıldığını kaydetti.

Koçal, “Bu çeşmenin yapımında en başta eşime teşekkür ediyorum. Kendisinin de çini süslemelerinde bu çeşmede katkısı oldu. Onun yanı sıra ünlü Mimar Muharrem Hilmi Şenalp ve Hüsn-ü Hat çalışmalarını yapan Hüseyin Kutlu’ya da teşekkür ediyorum. Bu çeşme geleceğe hatıra olarak bırakacağımız önemli bir eser olacak. Özellikle Türk-İslam kültürünün yoğun yaşandığı kentlerde aynı çeşmeyi yapmak istiyoruz. Kardeş şehrimiz Ohrid’ten de talep geldi. Diğer kardeş şehirlerimize de yapmayı planlıyoruz” dedi.

AK Parti Yalova Milletvekili Temel Coşkun, “Son birkaç yıldır, Halil İnalcık hocamız ile gerçekten Yalova’mızda bir hareketlenme başladı.

Bu da bence Yalova’ya bir ivme kazandırdı. Ecdadın vazgeçilmezi olan çeşmenin yaptırılmasını şahsen çok önemli buluyorum. Emeği geçenlere de teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Vali Civelek ise Osmanlı mimarisinden esinlenerek yapılan çeşmenin şehre hayırlı olmasını diledi. Vali Civelek, Suna Koçal’a plaket verdi. Daha sonra protokol üyeleri çeşmenin açılış kurdelesini hep birlikte kesti.

Çeşmenin mimari projesini Hilmi Şenalp gerçekleştirdi. Çeşmenin çatısı kurşun levha ile kaplandı. Bakır âlem ve musluğu pirinçten yapılan çeşmede Marmara mermeri kullanıldı. Mermer yüzeylerde oyma süslemeler yapıldı. Çatı altı tavan süslemelerini Yalova Belediye Başkanı Yakup Koçal’ın sanatçı eşi Suna Koçal, çeşmenin mermer yüzeylerinde ise ünlü hat sanatçısı Hüseyin Kutlu ve kalem işini Semih İrteş yaptı .
Kaynak: İHA