Rafi Ay: Kıdem Tazminatı Fonunun Yapısına Karşıyız

Öz İplik-İş Sendikası Genel Sekreteri Rafi Ay, yeni kurulacak olan ‘kıdem tazminatı fonu’nun yapısına karşı olduklarını söyledi.

Ay, sendika üyeleri ile birlikte katıldığı iftarda, üyelerini yeni çıkacak yasalar hakkında bilgilendirdi, kıdem tazminatı ve toplu iş ilişkileri yasası hakkında bilgi verdi.

Kıdem tazminatı fonunu desteklediklerini fakat içeriğine karşı olduklarını belirten Rafi Ay, "Önümüzde ‘toplu iş ilişkileri’ diye bir yasa var. Bu sendikalar yasası ve toplu iş sözleşmesi yasasının birleştirilmesidir. Kıdem tazminatı fonuna baktığımız zaman maalesef, çalışanların haklarının geriye gittiğini görüyoruz. Mevcut durumda kıdem tazminatı bir yıla 30 gün bürüt ücretimizdi. Fakat kıdem tazminatı fonunda bu, 15 güne yani yüzde 8’den yüzde 4’e düşürülüyor, çalışanlar hak kaybına uğruyor. Bizler de Öz İplik-İş olarak, Hak-İş olarak bu kıdem tazminatı fonunun yapısına karşı olduğumuzu her platformda dile getirdik." dedi.

Sendikalara baraj getirilmeye çalışıldığını kaydeden Ay, şöyle devam etti: "Bir sendikanın toplu iş sözleşmesi yapabilmesi için iş kolunda çalışanların yüzde 10’unu örgütlemesi gerekiyor. Yani tekstil iş kolunda bir milyon çalışan varsa yüz bin tane üyeniz olması gerekiyor ki siz toplu iş sözleşmesi yapabilesiniz. Mevcut taslak ilk hazırlandığı hali ile yüzde sıfır barajı öngörüyordu. Yani baraj diye bir şey olmayacaktı. Herkes istediği sendikayı kurabilecekti. İstediği sendikaya üye olabilecekti. Yani işçiler kendi kendilerini kolayca ve rahatça temsil edebileceklerdi."

Sendikalara üye olurken ve istifa ederken notere para ödendiğini anlatan Rafi Ay, bunun kalkmasını istediklerini belirtti .