Japonya Tarihinde En Büyük Ticaret Açığı

Asya’nın teknoloji ve ekonomi devi Japonya, açıklanan 2012 yılı ilk yarı rakamlarına göre tarihindeki en büyük ticaret açığını verdi.

2011 yılında ilk defa ticaret açığını veren Japonya’da ekonomi hâlâ iyiye doğru gitmiyor. Japonya Ticaret Bakanlığı’nın açıkladığı ilk yarı rakamlarına göre Japonya, 2 trilyon 915 milyar yen (yaklaşık 37 milyar dolar) ticaret açığı verdi. İstatistiklere göre Japonya, 1979 yılından itibaren tarihindeki en büyük ticaret açığını vermiş oldu.

Ticaret Bakanlığı’nın basınla paylaştığı rapora göre Japonya, ilk yarıda 32 trilyon 595 milyar yen ile ihracatını yüzde 1,5’lik yükseltmesine rağmen, yüzde 7,4 oranında artan ithalatı 35 trilyon 511 milyar yene ulaştı. Uzmanlar, Japonya'nın bu büyüklükte ticaret açığı vermesini geçen yıl Fukuşima'da meydana gelen deprem felaketi ve aniden değer kazanan Japon Yeni'ne bağladı.

Özellikle Japon hükümetinin bazı nükleer reaktörleri durdurması ile termik santrallerin üretiminin aniden artması, ithalatı tetiklediği aktarıldı. Söz konusu raporda, Japonya ihracatının yükselmesinde otomotiv sanayinin etkisi görülürken, sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) ithalatından aşırı bir büyüme gözlemlendi .