Odü Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Karadeniz Açıklaması

Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karadeniz, yaklaşan fındık hasadı öncesi uyarılarda bulunarak, ''Üreticilerimiz fındık hasadı için çok fazla acele etmemeli, randımanı en iyi gelen fındık her zaman tam olgunlaşan, dalından yere düşendir'' dedi.

Karadeniz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, fındık hasat dönemine kısa bir süre kaldığını ve üreticilerin hazırlıklarını sürdürdüğünü söyledi.

Fındık sezonunun başlamasıyla birlikte bazı üreticilerin hasat konusunda aceleci davrandığını belirten Karadeniz, ''Vatandaşlarımızın doğru bildiği birçok yanlış var'' diye konuştu.

Karadeniz, fındığın Türkiye açısından çok önemli bir tarım ürünü olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:

''Fındık, Ordu başta olmak üzere birçok ildeki vatandaşlarımızın ciddi geçim kaynaklarından biri. Ancak bu ürün bazı üreticilerimiz tarafından çok acelece toplanıp harmanlanıp ardından çuvallanıyor. Özellikle gurbetten gelen fındık üreticileri Ağustos ayının hemen başında ürünlerini toplamaya başlıyor. Hatta bazı üreticilerimiz güneşin çotanakların dışını kızartmasına aldanıp daha erken bahçeye giriyor. Halbuki bu çok doğru değildir. Doğru bilinen yanlışların başındadır.''

-''Kendiliğinden yere düşen fındık hem lezzetli hem randımanlı''-

''Üreticilerimiz fındık hasadı için çok fazla acele etmemeli, randımanı en iyi gelen fındık her zaman tam olgunlaşan, dalından yere düşendir'' diyen Karadeniz, şunları kaydetti:

''Kendiliğinden yere düşen fındık hem lezzet konusunda hem de randıman konusunda en iyi olanıdır. Bütün üreticilere çok erken bahçeye girmemelerini tavsiye ediyorum. Eğer imkanları ve zamanları el veriyorlarsa fındığın biraz daha olgunlaşmasını beklemeliler. Hatta mümkünse ürününün dalından yere düşmesini beklemeliler. Vatandaşlarımız sabırlı olup böyle yaparsa fındığımız hem daha lezzetli olacak hem de daha randımanlı olacaktır. Bunun sonucunda da fındığımız Avrupa ülkelerine daha rahat pazarlanabilecektir.''

Prof. Dr. Karadeniz, randımanlı fındığın pazara indiğinde üreticisine daha iyi para kazandıracağını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA