Afyonkarahisar İhracatta 28'inci Sıraya Yükseldi

Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası tarafından açıklanan yılın ilk yarısına ilişkin verilere göre Afyonkarahisar’ın ihracatta 28. sıraya yükseldiği bildirildi.

Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası, 2012'nin Haziran ayı ile alakalı dış ticaret verilerini açıkladı.

Verilere göre, Afyonkarahisar'ın ihracatı haziran ayında mayıs ayına göre yüzde 5'lik artışla 27 milyon liraya yükselirken, bu oran ile Afyonkarahisar ülke genelinde en çok ihracat yapan 28’inci il oldu.

Konu ile ilgili yazılı bir açıklama yapan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, ihracatta tırmanışa geçen Afyonkarahisar’ın en fazla yatırım teşviğini alan iller arasında yer aldığını kaydetti.

30 yıl boyunca teşvikli iller arasında bulunmayan Afyonkarahisar’ın 5084 sayılı Yatırımların ve İstihdamın Teşviki Kanunu kapsamındaki iller arasında yer aldığını belirten Bakan Eroğlu, bu kanun sayesinde Afyonkarahisar’da 27 bin 800 kişi iş imkanına kavuştuğunu ifade etti.

Bakan Eroğlu açıklamasında, “İlimiz kanun kapsamında 2005-2010 yılları arasında ise toplam 32 milyon TL enerji teşviki almış. Termal turizmin başkenti olan Afyonkarahisar’da teşvik kanunlarından en fazla turizm alanında yapılan yatırımlarda istifade edildi. Tarımsal üretimi ile ülke ekonomisine katkısını her geçen yıl artıran ilimizin 2011 yılında ülke ekonomisine katkısı 3 milyar 211 milyon 956 bin TL olmuştur. İlimiz 2011 yılında 108 milyon dolarlık tarımsal ürün ihracatı ile kendi rekorlarını kırmaya devam ediyor” ifadelerine yer verdi.

Afyonkarahisar’ı teknolojik seranın başkenti yapmayı hedeflediklerini belirten Bakan Eroğlu açıklamasında, “İlimizde 2009 yılında Çobanlar, Sandıklı ve Ömer-Gecek Havzasında kurduğumuz teknolojik seralarda ihraç edilen ürünler ekonomik anlamda ilimize önemli katkılar sağlamakta. Başlattığımız teknolojik sera uygulaması ile üretilen domatesler dünya piyasalarına ihraç ediliyor” sözlerine yer verdi.

Afyonkarahisar'dan dünyaya şifalı bitki üretip ihraç edeceklerini de anlatan Bakan Eroğlu, Türkiye'nin en büyük aromatik bitkiler merkezini kuracaklarını, yapımına bu yıl başlanacak merkezle Afyonkarahisar'ın şifalı bitkileri burada üretildikten sonra paketlenerek bütün dünyaya ihraç edileceğini kaydetti

Kaynak: İHA