4 Dönüm Araziye Kurulan Sera ve Küçük Bahçelerde Sakız Kabağı, Fasulye, Mısır Gibi Çeşitli Sebzeler Üretiliyor

Osman Yetim - Gümüşhane Üniversitesi tarafından 4 dönümlük arazi üzerine kurulan sera ve küçük bahçelerde, sakız kabağı, fasulye, mısır gibi çeşitli sebzelerin üretimi yapılıyor.

Gümüşhane Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Özgün Kalkışım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, merkeze bağlı Çamlıköy köyü mevkisinde İl Özel İdaresi tarafından üniversiteye tahsis edilen arazide, Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü öğrencilerinin kullanması amacıyla uygulama bahçesi oluşturduklarını söyledi.

Kalkışım, Gümüşhane halkına üretim ve yetiştiricilik yaparak ekonomik gelirin nasıl artırılabileceği konusunda öncülük yapmak istediklerini belirterek, ''Bu arazi, çalışmalarımızda birçok araştırma yapmak için bize zemin oluşturuyor. Çok fazla bir arazimiz yok, ama biz bunu çok yönlü olarak kullanıp en ekonomik şekilde değerlendirmeye çalışıyoruz. Arazi üzerinde küçükte olsa sakız kabağı, fasulye, mısır, sivri biber, domates, patlıcan ve patates bahçeleri kurduk'' dedi.

-Öğrenciler, uygulama bahçesinde pratik yapabilecek-

Bahçede sebze üretiminin yanı sıra Gümüşhane yöresine has özel göbek elması ve kuşburnu için koleksiyon bahçesi de kuracaklarını ifade eden Kalkışım, ''Bitkisel ve hayvansal üretime yönelik araştırma çalışmaları yürüteceğiz. Çalışmalarımız, kentte yerel olarak yetişmekte olan elma çeşitlerinin önemli ve ekonomik anlamda öne çıkabilecek olan türlerinin muhafazasına yönelik olacak'' diye konuştu.

Yrd. Doç. Dr. Özgün Kalkışım, elma çeşitlerinin ekonomik değerlerinin yanında ıslah açısından da genetik kaynak olma niteliği taşıdığını vurgulayarak, şunları kaydetti:

''Bu çeşitler için koleksiyon bahçesi oluşturacağız. Bunun yanında yine Gümüşhane yöresine has kuşburnu için de koleksiyon bahçesi yapacağız. Belirleyecek olduğumuz üstün vasıflı kuşburnu bitkisini koleksiyon bahçemizde barındıracağız. İlerleyen günlerde gerek ıslah açısından, gerekse ekonomik açıdan uygun materyalin burada bulunması mümkün olacak. Farklı bölümlerin teorik uygulamalarına yönelik derslerinin pratik kısımları da burada gerçekleştirilecek. Öğrencilerimiz bu alanda, teorik olarak gördükleri bilgileri pratik kazanmak amacıyla uygulayabilecekler.''

Muhabir: Zafer Sel

Yayıncı: Bilal Yakınbaş
Kaynak: AA