Lozan Barış Antlaşması'nın İmzalanmasının 89. Yıl Dönümü

CHP Çanakkale Milletvekili Ali Sarıbaş, TBMM'ye, 24 Temmuz'un, ''Bağımsızlık Bayramı'' olması için kanun teklifi verdiğini bildirdi.

Sarıbaş, Lozan Barış Antlaşması'nın imzalanmasının 89. yıl dönümü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, ''Ulusal Kurtuluş ve Bağımsızlık Mücadelesi''nin 19 Mayıs 1919'da Mustafa Kemal Atatürk'ün, Samsun'a ayak basmasıyla başladığını, 24 Temmuz 1923'de İsviçre'nin Lozan Kenti'nde imzalanan Barış Antlaşması ile bağımsız Türkiye Cumhuriyeti'ni tüm dünyanın kabul ettiğini ve temellerinin de atılmış olduğunu belirtti.

Lozan Barış Antlaşması'nın aynı zamanda ulusal kurtuluş ve bağımsızlık savaşının zaferle sonuçlanmasının ''tescili'' olduğunu vurgulayan Sarıbaş, şunları kaydetti:

''Lozan Barış Antlaşması'nın altında, tüm mazlum halkların örnek aldığı uyanış, kalkış ve Türk Ulusu'nun ulusal kurtuluş ve bağımsızlık destanı, Türkiye Cumhuriyeti'nin kilometre taşları ve bugünlere gelmemize borçlu olduğumuz onur yatmaktadır. Dolayısıyla 24 Temmuz bizim için çok önemli bir gündür. Bugün, bağımsızlık günümüz olup, bayram olarak kutlanması gerekmektedir. Bu doğrultuda da TBMM'ye 24 Temmuz'un 'Bağımsızlık Bayramı' olması için kanun teklifi vermiş bulunmaktayım.''

Muhabir: Fikriye Susam Uyar /Vedat Yücebaş

Yayıncı: Zafer Akpınar
Kaynak: AA