Kırkpınar Yağlı Güreşleri ve Kültür Etkinlikleri Haftası Başladı

651'inci Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri ve Kültür Etkinlikleri Haftası, törenle başladı.

Tören, renkli gösterilere sahne oldu.

Bu yıl 651'incisi düzenlenen Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri ve Kültür Haftası Etkinlikleri, kortej yürüyüşü ile başladı.

Belediye binası önünde toplanan kalabalıkta Edirne Valisi Gökhan Sözer, Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi ve son dört yılın Kırkpınar Ağası olan işadamı Seyfettin Selim de yer aldı. Kortej, bando takımı eşliğinde Atatürk anıtına kadar yürüdü. Yürüyüşe Balkanlardan ve Türkiye'nin çeşitli kentlerinden gelen gösteri grupları da eşlik etti. Gruplar, renkli kıyafetleri ve ilginç kostümleriyle dikkat çekti. Protokolün anıta çelenk koymasının ardından açılış töreni, 25 Kasım Şehir Stadyumu'nda devam etti.

Açılışa katılan ekiplerin resmi geçitlerinin ardından söz alan Kırkpınar Ağası Seyfettin Selim, 651 yıldır yapılan güreşlerin en güzel şekilde ve sorunsuz geçmesini diledi.

Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi ise, "Bir festivalde daha birlikte olmaktan çok mutluyum. Bu sene Kırkpınar ile birlikte beraber 4 festival yaptık; Klarnet, Kakava, Bando ve Ciger festivali. Şuan da Kırkpınar Festivalini yapıyoruz. Edirne'yi festivaller şehri ve çağdaş,modern, kültür şehri yapmaya çalışıyoruz" dedi.

Edirne Valisi Gökhan Sözer de, "Kırkpınar’ın adı, şanı Edirne’yi de ülkemizi de aştı. Uluslararası bir değer ve varlık olarak UNESCO tarafından da tescil edildi. Biz sadece yağlı güreş olarak kutlamıyoruz. Bugün açılışını yaptığımız, kültür ekinliği ve festival olarak kutluyoruz" ifadelerini kullandı.

Açılış konuşmalarının ardından Vali Sözer, Belediye Başkanı Sedefçi ve Kırkpınar Ağası Selim’e hediyeler sundu

Daha sonra Kırkpınar şenliklerine katılmak üzere Edirne’ye gelen Yunanistan, Bulgaristan, Osetya, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Macaristan ekipleri gösteri yaptı. Ekiplerin müzikli gösterileri büyük ilgi gördü

2-8 Temmuz tarihleri arasında 651’incisi yapılacak olan Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri ve Kültür Etkinlikleri Haftası kapsamında ünlü şarkıcılar Bülent Sertaş ve Baha konser verecek. Etkinlik, 8 Temmuz Pazar günü yapılacak final güreşiyle sona erecek .
Kaynak: İHA