Kapatılan Mezbaha 3 Yıl Sonra Yenilenerek Açıldı

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından modernize edilen Akçalar Mezbahası, yeniden hizmete açıldı.

Nilüfer ilçesinde Akçalar’ın yanı sıra Kayapa, Hasanağa ve Çalı bölgesine hizmet veren ve bölge ekonomisinin can damarı konumunda olan Akçalar Mezbahası, Nilüfer Belediyesi’nden Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne devredilmesi nedeniyle 21 Aralık 2009’da kapatılmıştı. Büyük bir bölümü hayvancılıkla geçinen bölge halkının ‘mezbahanın bir an önce açılması’ yönündeki talepleri üzerine mezbaha ile ilgili devir işlemlerini hızlandıran Büyükşehir Belediyesi, bir taraftan da bakımsız haldeki tesisleri modernize etmek için çalışma başlatmıştı. Yapılan modernizasyon çalışmalarıyla çağdaş bir görünüm ve teknolojik bir sisteme kavuşan Akçalar Mezbahası, düzenlenen törenle yeniden hizmete açıldı.Bölge halkının talepleri doğrultusunda mezbaha ile ilgili çalışmaları ilk günden başlattıklarını belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Akçalar’ın besiciliğin merkezi olduğunu, kasaplığın burada mesleklerin başında geldiğini kaydetti.

Bursa’nın tümüyle daha sağlıklı ve çağdaş bir kent olması için çalışmalarını sürdürürken, diğer taraftan da her bölgenin ekonomik olarak güçlenmesi için çaba harcadıklarını ifade eden Başkan Altepe, “Bu mezbaha, Akçalar, Kayapa, Hasanağa ve Çalı başta olmak üzere kentin batı bölümüne hizmet veren önemli bir merkez konumunda. Büyükşehir’e yakışır bir şekilde modernize ettik. Burası sağlıklı et üretimi ve kontrolünün yapıldığı modern bir tesis oldu. Kesimi yapılan etler veteriner kontrolünde hijyenik bir şekilde halkımızın tüketimine sunulacak. Eskiden olduğu gibi burası yeniden bölge ekonomisinin nabzının attığı yer olacak.” diye konuştu.

Yaklaşık 2 milyon TL harcanarak modernize edilen tesislerin BESAŞ kontrolünde yöre halkından oluşan uzman bir ekip tarafından işletileceğini ifade eden Başkan Altepe, ihaleyi kazanan Kum Gıda Şirketi tarafından yapılacak tüm faaliyetlerin Büyükşehir Belediyesi denetiminde olacağını hatırlattı.

"YOLLARDA KURBAN KESİLMESİ ÖNLENMEK İSTENİYORSA BU TÜR MEZBAHANELER YAPILMALI"

Bursa Kasaplar Odası Başkanı Muhsin Yıldız ise özellikle Kurban Bayramlarında belediyelerde kurban kesimlerinde sıkıntılar yaşadıklarını dile getirdi. Yıldız, “Her Kurban Bayramı televizyonlarda gördüğümüz kötü görüntülerin ortadan kalkması için böylesi modern ve hijyenik tesislere ihtiyacımız var. Yollarda, sokaklarda, bahçelerde kesim önlenmek isteniyorsa böyle mezbahaların yapılması mutlaka gerekli.” dedi.

Akçalar Mahalle Muhtarlığı adına söz alan Kum Gıda Mezbaha Müdürü Uğur Tali, halkı sağlıklı ve hijyenik et ile buluşturmak ve hayvancılığı daha ileri noktalara taşımak için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi.

Konuşmaların ardından protokol üyeleri tarafından açılış kurdelesi kesildi. Başkan Altepe ve davetliler daha sonra modernize edilen tesisin içini gezdi. Başkan Altepe, daha önceden kesilen büyük ve küçükbaş hayvanlara yapılan işlemleri izledi.Törende Çalgıcı Mektebi Roman Orkestrası’nın konseri ile Bursa Kültür ve Sanat Derneği Geleneksel Tiyatro Topluluğu’nun sergilediği gösteri beğeniyle izlendi .