Bakan Nihat Ergün ve Fatma Şahin, Bilim Kampı'nı Ziyaret Etti

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, koruma ve bakım altında bulunan 160 çocuğun ilk kez katıldığı TÜBİTAK Bilim Kampı'nın 4. dönem kapanış programına katıldı.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, koruma ve bakım altında bulunan 160 çocuğun ilk kez katıldığı Kocaeli'nin Gebze ilçesindeki TÜBİTAK Bilim Kampı'nın 4. dönem kapanış programına katıldı.

Türkiye Sanayi Sevk ve İdare Enstitüsü'nde (TÜSSİDE) düzenlenen programa katılan Ergün, burada yaptığı konuşmada, “Bilim meraktır ve bize meraklı bir gelecek lazım. Biz bilimle uğraşamadık lakin gelecek nesillerin uğraşabilmesi için elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Bu bilim kampı, çocukların ve ülkenin geleceği açısından çok önemlidir” dedi.

Gençlere ve çocuklara verilen önemin her geçen gün artacağını dile giren Ergün, bilgi olmadan, bilim olmadan, bilimsel çalışmalar olmadan gelişmenin olamayacağını ifade etti.

Ergün, bunun için bilmek ve bilimsel çalışmalara yakın durmak gerektiğini dile getirerek, "Hem kendimizi tanımak hem dünyayı tanımak lazım. 'Ne oluyor, bu işin arka planında ne var, dünya neden dönüyor?' Bütün bunların altında önemli şeyler var. Bütün bunları merak konusu yapmak lazım" diye konuştu.

Bilim ve bilginin insan hayatındaki önemlerine değinen Ergün, şunları söyledi: "Cep telefonuyla konuşuyoruz, bunları kim yaptı? Bu işle, bilimle meşgul olmayanlar alır, sadece kullanır. Telefonu yapanlar arasına girmemiz lazım ve gençlerin daha çok bilimle iç içe olması lazım. Biz yapamadık ama Cenab-ı Allah sizin yapabilmeniz için altyapı oluşturma fırsatı verdi. Bilim merkezleri, bilim kampları oluşturalım. Gençlerimizi bilimsel çalışmaların içine katmak için ne varsa o imkanları seferber edelim. Biz de sizin bu işleri yapmanız için elimizden gelen çabayı sarf edeceğiz." "TEK DÜĞMEYLE 4 MİLYON AİLENİN EKONOMİK VE SOSYAL ANALİZİNİ YAPABİLİYORUZ" Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin de yaptıkları protokolde TÜBİTAK'ın çok önemli olduğunu belirterek, bilgi çağında, bilimin yolunu kullanmadan yönetmenin artık mümkün olmadığını bildiklerini söyledi.

Bilimi kullanmaları, bilimin ve aklın ışığında politika üretmeleri gerektiğini anlatan Şahin, sosyal yardımlaşma sisteminde TÜBİTAK'ın gayretleri ve desteğiyle son 4 yılda dünyada önemli bir model oluşturduklarını vurguladı.

Bakan Şahin, e-devlet sisteminde çok önemli bir mekanizma geliştirdiklerine dikkati çekerek, artık bir düğmeye basarak 4 milyon ailenin ekonomik ve sosyal analizini yapabilecek altyapıya sahip olduklarını kaydetti.

Erken tanı sistemi dahil, sosyal hizmetlerde de engellilerin, yaşlıların ve çocukların kurumlarına ait sosyal hizmetlerde, bilim ve teknoloji altyapısını kurduklarını anlatan Şahin, bunu başardıklarında dünyada örnek model bir ülke olacaklarını dile getirdi.

Şahin, bu noktada bugün yaptıkları çalışmanın da çok kıymetli olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti: "Aslında tarih bize bunun derslerini vermiş, yükselme dönemlerine bakın, imparatorluklara bakın, bunu Bizans'ta, Osmanlı'da, Selçuklu'da görürsünüz. Çağı yakalamak, çağın bilimini, o zamanın bilimini yakalamak, bilimi kullanmak, o zamanda gerekli olan rekabeti yönetmek. Bunu yönetenler hep o dönemin imparatorluğu olmuşlar ve çağı yakalamışlar. Şimdi çok daha acımasız, çok daha yüksek bir rekabeti yönetmek durumundayız. Bilgi ve teknoloji çağı rekabet esaslı ilerleyen bir çağ. Artık bu yarış, kılıçla, tankla, tüfekle olmuyor." Bunun için önlerine bir hedef koyduklarını ve Cumhuriyet'in 100. yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girmeyi amaçladıklarını ifade eden Şahin, bu hedefteki en büyük güçlerinin beşeri sermaye olduğunu vurguladı. Şahin, 74 milyon insanın birini bile heba etmeden bu hedefe ulaşacaklarını anlatarak her bir bireyin kendileri için büyük bir zenginlik olduğunu dile getirdi.

Şahin, bu insanların her birinin farklı düşünen birer beyin olduğunu aktararak, "Bize düşen şey, onlara fırsat eşitliği vermek, önündeki engelleri kaldırmak ve oradaki hazineyi keşfetmeyi sağlamak. İşte bunun için buradayız. Onu anlamanız için, bilimin yaşama nasıl dokunduğunu, bilimin hayatımızı nasıl değiştirdiğini anlamanız için buradayız. Bunun nasıl bir sabır işi olduğunu anlamanız için buradayız" şeklinde konuştu.

Türkiye'nin güçlü bir devlet olduğunu, vurgulayan Şahin, konuşmasını şöyle sürdürdü: "O yüzden kurumsal altyapımızda, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığını yeniden yapılandırdık. Tek tipçi, tepeden inmeci bir anlayışla değil bütün kurumumuzdaki her bir çocuğu, eline çantayı alıp dünyayı dolaşacak özgüvene sahip olacak şekilde değiştireceğiz. Bizim çocuklarımızın diğer çocuklardan hiçbir farkı yok, fazlamız var, eksiğimiz yok. Buradan bakanlar, bilim adamları, çıkacak, başbakanlar çıkacak ama önce kendi kabiliyetlerinize güveneceksiniz. Kabiliyet de yetmiyor, çok çalışacaksınız. Buna inanarak bu yarışı kazanacaksınız. Biz bunun için, size hizmet için buradayız, yaşamınızı değiştirmek için, yaşam kalitenizi yükseltmek için buradayız. Sporda, sanatta bunu yapıyoruz ama ilk kez bilimde de bunu başardık. Bu kamplarla beraber, bizim kurumsal altyapımız güçlendikçe buradan olimpiyatlara giden oyuncularımız çıkıyor. Bunu başaracağız. Cumhuriyet'in 100. yılı, sizlerle çok daha güçlü, zengin ve başarılı olacaktır." Bakanlar Fatma Şahin ve Nihat Ergün, konuşmaların ardından bilim kampını gezerek yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldı. Burada çocuklarla birlikte bilimsel deneylere de katılan Şahin ve Ergün, ardından kampa katılan çocuklardan 32'sine bitirme sertifikalarını dağıttı.

Kaynak: İHA