Rize'de Denizcilik ve Kabotaj Bayramı Etkinlikleri

Denizcilik ve Kabotaj Bayramı'nın 86. yıldönümü Rize'de törenlerle kutlandı.

Rize'deki yağmur nedeniyle Gündoğdu İskelesi ''Dursun Kaptan'' gemisinde gerçekleştirilen törende, Rize Vali Vekili Hakan Burak Uz, Rize Jandarma Komutanı Albay Turhan Talu, Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı ve Rize Liman Başkanı Seyfettin Ceylan deniz şehitleri anısına denize çelenk bıraktı.

Bakırcı, buradaki konuşmasında, Karadenizlilerin denizci olarak bilindiğini belirterek, ''9 yıldır belediye başkanıyım. Türk deniz sanayisinin yüzde 90'ı Rizelilerin elinde, Rizeliler denizci ama Kabotaj Bayramlarına ne ilgi var ne alaka. Eskiden bayram coşku içinde kutlanırdı. Şimdi üç beş kişi toplanıp denize bir çelenk bırakarak gidiyoruz. Bu bayramları böyle kutlarsak 20-30 yıl sonra Türkiye'de Karadenizli denizci bulamayız'' dedi.

Rize'de yaptırılan denizcilik okullarına ilginin düşük olduğunu da ifade eden Bakırcı, ''Rize, balıkçıları, deniz sanayicileri, nakliyecileri ve deniz adamları ile öne çıkmıştır. Ama artık ilimizde ne balıkçı nede tayfa yetişmiyor. Devletin zorlaması ile deniz okulları açtık, bunlara da ilgi yok. Denizciliğe bakışımızı yeniden gözden geçirilmeli, Karadenizlileri yeniden denizle barıştırmalıyız'' diye konuştu.

Törende, ilköğretim okulları arasında düzenlenen çeşitli yarışmalarda dereceye girenlere de ödülleri verildi.

Muhabir: Muhittin Sandıkçı

Yayıncı: Tuncay Bekar
Kaynak: AA