Bakan Bayraktar: Cumhuriyet tarihinin en büyük atağını yaptık

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, ''Son 9,5 yıldır cumhuriyet tarihinin en büyük atağını yaptık, en büyük kentsel dönüşümünü gerçekleştirdik'' dedi.

Bakan Bayraktar, Ereğli ilçesinde düzenlenen, ''MÜSİAD Genel İdare Kurulu 16. Başarı Ödülleri'' töreninde, Türkiye'nin topyekun bir gelişme ve kalkınma gayreti içerisinde olduğunu belirtti.

MÜSİAD'ın Türkiye için farklı bir vizyonu ortaya koyduğunu, ülkenin müteşebbis gücünün moralini ve özgüvenini artırdığını ifade eden Bayraktar, şöyle konuştu:

''Türkiye'nin 780 bin kilometresine sermayenin dağılımı ve bu bölgelerden iş adamı yetişmesi, yatırımların oluşması için gayret gösterdi. Bugün burada olan 77. Genel İdare Kurulu ve Ereğli Şubesi'nin 16. Başarı Ödülleri de bunun simgeleşmiş örneklerinden bir tanesidir.

Gençlerimizi insanlarımızı başarı ve ödül yüreklendiriyor. Tabii ki bu süreç içerisinde dünyamız alabildiğine yakınlaşıyor, iletişim artıyor, ulaşım artıyor ve ekonomi bütünleşiyor. Bugün Brezilya'da, Japonya'da ekonomik faaliyet olunca Türkiye'de bunu hissetmek durumundasınız. Arap Baharı olduğunda bunu hissetmek durumundasınız. Yalnız yaşayanlar, büyüyemeyenler gelişimini tamamlayamazlar. Bu gelişme sürecinde biz de Türkiye Cumhuriyeti'nin hükümetleri olarak büyük bir gayret içerisindeyiz.''

Dünya nüfusunun yaklaşık 6.5 milyar olduğunu ve yarısından fazlasının şehirlerde yaşadığını aktaran Bayraktar, Türkiye'nin nüfusunun da yüzde 76'sının şehirlerde olduğunu dile getirdi.

Bayraktar, 2050 yılına kadar Türkiye nüfusunun 80 milyon olacağını ve şehirlerde yaşayanların oranının yüzde 85'lerin üzerine çıkacağını belirterek, ''Dünya nüfusu 8.5 milyarı aşacak yüzde 70'e yakını şehirlerde yaşayacak. Durum böyleyken yerleşim birimlerini topyekun dizayn etmeliyiz. Kalkınmış bir ülke olabilmek için şehirlerimizin çok güzel fotoğraf vermesini sağlamalıyız'' dedi.

-''20 yılda afet riski taşıyan binaları yenileyeceğiz''

Tapu ve Kadastro il ve bölge müdürlüklerinin çok daha modern bir şekilde hizmet vermeye çalıştığını ifade eden Bayraktar, ''Kayseri'de tapusu olan vatandaşımız, İstanbul'da tapusunu alıp verebilecek. Bunun gayreti içerisindeyiz'' dedi.

Bayraktar, İller Bankası'nı hazineden para alıp belediyelere tahsis eden bir kuruluş değil, aynı zamanda kendisi de işletme yapan, para kazanan ve bu paradan da yüzde 50 kadarını belediyelere veren bir kuruluş haline getirmeye çalışacaklarını söyledi.

Mevcut kentsel dönüşüm yasaları ile 1956'dan itibaren şehirlere yoğun göç başladığını, gecekondulaşmanın oluştuğunu dile getiren Bayraktar, şöyle devam etti:

''İlk tarihlerden itibaren, köylerden iş, aş bulmak için şehirlere gelen insanların ucuz konut elde edilmesi için çıkartılan kanunlar, büyük bir gayret içerisinde oldu. Ama bunların hiçbiri derde derman olamadı. Son 9,5 yıldır cumhuriyet tarihinin en büyük atağını yaptık, en büyük kentsel dönüşümünü gerçekleştirdik. Bunların hiçbiri yeterli değil. Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Yasası ile önümüzdeki süreçte bir seferberlik başlatacağız. Bunu vatandaşlarımız ile yapacağız. Vatandaşımızı incitmeden, itip kalkmadan...''

Türkiye'nin yüzde 92'sinin 1 ve 2. derece deprem kuşağı üzerinde bulunduğuna değinen Bayraktar, fay hattındaki 6.5 milyon hanenin çok acil bir şekilde elden geçirilmesi gerektiğini belirtti.

Bayraktar, Marmara depreminde 20 bine yakın insanımızın kaybedildiğini, ekonominin 45 saniyede yüzde 4 küçüldüğünü ve Van depremi için bugüne kadar 4 milyar lira bütçe ayırdıklarını vurgulayarak, şunları kaydetti:

''20 yılda afet riski taşıyan binaları yenileyeceğiz. Yanına ihtiyaç olunan konutlar da yapacağız. 20 yılda inşallah çok daha fazla rakamlara ulaşacağız, azimliyiz ve kararlıyız. Sizin desteğinize muhtacız. Türkiye'nin ekonomisi ve Türkiye inşaat sektörü canlanacak. İstihdam artacak, işsizlik azalacak. İnşaatlarda kullanılan malzemenin yüzde 98'ini biz üretiyoruz. Müteahhitlik sektörü gelişecek, teknik müşavirlik gelişecek, yurt dışından aldığımız işlerden çok daha fazla para getireceğiz. Daha fazla döviz getireceğiz.''

MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak da yeni dönemin ilk genel idare kurul toplantısını gerçekleştirdiklerini belirterek, ''MÜSİAD'ın kuruluşundan itibaren bahsettiğimiz faaliyetlerinden biri de eğitim faaliyetleridir. Bir üst kulvara geçilecek ve klasik ifadesi ile üniversite-sanayi işbirliğinde, bu yıl iş dünyası ile akademik dünyayı daha yakın hale getireceğiz'' dedi.

Olpak, Türkiye'de 15 noktada daha MÜSİAD bayrağını dalgalandıracaklarını, yurt dışında ise 121 faaliyet noktasına yeni halkalar eklemeyi hedeflediklerini kaydetti.

Konuşmaların ardından Bakan Bayraktar'a, MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak ve MÜSİAD Karadeniz Ereğli Şube Başkanı Faruk Yazıcı tarafından plaket takdim edildi.

Muhabir: Ahmet Özler / Sinan Özmüş

Yayıncı: Murat Taydaş
Kaynak: AA