Bm Genel Sekreteri Ban: “Esed ve Yönetimi Meşruiyetini Kaybetmiştir”

BM Genel Sekreteri Ban Ki-Mun, “Beşar Esed ve yönetimi bütün meşruiyetini kaybetmiştir” dedi.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nda Suriye'de yaşananlar ele alındı. Kurul Başkan Nassir Abdulaziz Al-Nasser, toplantının açılış konuşmasında, 'Genel Sekreter Ban Ki-Mun 'a söz vermeden önce Suriye 'de acımasız eylemlerle öldürülenlerin anısına 1 dakikalık saygı duruşunda bulunmaya çağırıyorum” dedi.

Saygı duruşunda bulunulmasının ardından söz alan BM Genel Sekreteri Ban Ki-Mun, Suriye'deki katliamları kınadığını ifade etti.

Genel Sekreter Ban, 'Suriye'deki durum kötüleşmeye devam ediyor. Her gün yeni zulümler ve acımasızlıklar ekleniyor. Sivillere karşı saldırı, insan hakları ihlalleri, kitlesel tutuklamalar, işkence ve infaz; Esed ve yönetiminin bütün meşruiyetini kaybettiğini ortaya koymuştur” diye konuştu.

Suriye'de gözlemcilere ateş açılmasını da kınayan Genel Sekreter, 'Hula katliamında erkekler, kadınlar ve hatta çocuklar vardı. Boğazları kesilmiş, başları ezilmiş kafatasları vardı. Masum sivilleri öldüren bir rejim yada lider insanlığını kaybetmiştir. Bugün Mazraat El Kebir ve Maarzaf kasabalarından şok edici ve mide bulandırıcı katliam haberleri aldık. Yanan ve bıçakla infaz edilen insanların olduğu iddia edildi. Biz bu tarifsiz barbarlığı kınıyoruz ve sorumluların hesabını vereceğini yineliyoruz. Ayrıca BM gözlemcilerinin erişimleri de engellendi. Katliamla ilgili bilgi topluyorlardı. Yalnızca bunu yapıyorlardı ama tabancalarla ateş edildiğini öğrendim birkaç dakika önce” dedi.

Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil El Arabi ise, Suriye'ye siyasi, ekonomik ve ticari baskıların sürmesi gerektiğini belirtti.

Suriye'deki krizi sona erdirmek, halkın özgürlük ve demokrasi içinde yaşamasını sağlamak için Annan Planı'nın daha fazla desteklenmesi gerektiğini belirten Arabi, 'Suriye halkının acılarının devam etmesi, etik yönden kabul edilebilir değildir” dedi.

Öte yandan; BM ve Arap Birliği'nin Suriye Özel Temsilcisi Kofi Annan, BM Güvenlik Konseyi 'ne Suriye 'deki son durum hakkında bilgi verecek .
Kaynak: İHA