Avrasya’da Kültür Bayrağını Türk-rus Kültür Merkezi Devraldı

Rusya’nın öncülüğünde dünyanın 22 ülkesinden farklı kültür-sanat dernek ve üniversitelerin katıldığı “Dünya Kültür ve Sanat Üniversiteleri Sempozyumu”nda kültür bayrağını Türk-Rus Kültür Merkezi devraldı.

Avrasya’da Kültür Bayrağını Türk-rus Kültür Merkezi Devraldı
Bu yıl altıncısı Bryansk’ta “Rus-Slav Kültür Gelenekleri ve Uluslararası İşbirliği” başlığı ile gerçekleşen sempozyum gelecek yıl Türkiye’de gerçekleşecek. Onlarca farklı ülkeden katılımcıların yer aldığı forumda medeniyetler arası diyalog, kültürel işbirliği ve ortak sanatsal etkinlikler ele alınıyor.Önceki yıllarda Fransa, İtalya, Güney Kore, Vietnam ve başkent Moskova’nın ev sahipliğini yaptığı forumda katılımcı olarak yer alan Türk-Rus Kültür Merkezi gelecek yıl için yapılacak kültür etkinliği çalışmalarına şimdiden başladı.

Bilim, sanat ve edebiyat dünyasından 150’den fazla ismin yer aldığı etkinlikte konuşan Bryansk Bölge Valisi Nikolay Denin, kültürlerarası kaynaşmanın savaşların önüne geçebileceğini söyledi.

Etkinliğe Duma milletvekilleri Ramazan Abdullatipov, Alla Kuzmina, Federasyon Konseyi Başkan Yardımcısı Ilyas Umahanov, Rusya Eğitim ve Kültür Bakanlığı yetkilileri katıldı.

Sempozyumda konuşma yapan Abdullatipov, Ruslar’ın hep tatil ve denizi ile tanıdığını Türkiye’nin, tarih ve kültürel açıdan çok zengin olan kaynaklarını yeterince bilmediğini söyledi.

Bu vesile ile Türkiye’nin tanınmasına sempozyumun önemli bir katkı sağlayacağını ifade eden Duma Milletvekili, Türkiye’ye bayrağı teslim etmelerinin gerekçelerini anlattı.Bryansk kentini kültür şenliğine çeviren etkinlik çerçevesinde üniversite, müze ve devlet kurumları ziyaret edilirken, bir dizi konferans ve açık oturum düzenlendi.

Program vesilesi ile ana organizatörlerden Moskova Devlet Kültür ve Sanat Üniversitesi ile Türk-Rus Kültür Merkezi arasında işbirliği anlaşması imzalandı. Rusya’nın dünyaca ünlü şairi Fyodr Tyutçev’in yaşadığı Ovstug kentinde kapanış töreni düzenlendi.

Törende Sempozyum bayrağı Türk-Rus Kültür Merkezi Genel Müdür Yardımcısı Cüneyt Güçtekin’e teslim edildi.Kültür bayrağını devralmanın ağırlığını hissettiklerini ifade eden Güçtekin de Türkiye’de Mimar Sinan Üniversitesi, Kültür Üniversitesi ve diğer üniversitelerin sanat fakülteleri ile işbirliği yapacaklarını, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın da öncülüğünde önemli bir organizasyon yapacaklarını söyledi.