Venlo'daki Botanik Expo'su Floriade Kapsamında Türk Bahçesi Milli Günü Gerçekleştirildi

Hollanda'nın Venlo kentindeki Botanik EXPO'su Floriade kapsamında Türk Bahçesi Milli Günü düzenlendi.

Etkinlikler çerçevesinde Hamburg'da yaşayan gurbetçilerden oluşan mehteran takımı, Floriade alanındaki amfitiyatroya kadar yürüyüş gerçekleştirdi. Yürüyüş sırasında alanı gezen ziyaretçilere Türk heyeti tarafından çiçek dağıtıldı.

Türkiye ve Hollanda milli marşlarının okunmasının ardından konuşan Türkiye'nin Rotterdam Başkonsolosu Togan Oral, Türklerin çocuklarına, ''Gülbin, Gülsen, Gülay, Güler'' gibi içinde ''gül'' kelimesi geçen isimler verdiklerini anlattı.

İsimlerin sadece gül ile sınırlı kalmadığını, aynı zamanda diğer çiçekler kadar kuşlar ve güzel hayvanların, rüzgarın, tayfunun, denizin, güneşin de çocuklara isim olarak verildiğine dikkati çeken Oral, ''Türk delegasyonu işte bu motivasyonla Floriade'ye geldi. Biz binlerce yıldır doğayla birlikte yaşayan bir milletiz'' dedi.

Çiçeklerin manevi anlamda da simgeleri olduğunun altını çizen Togan Oral, gülün Peygamber'i simgelediğini, lalenin ise kutsal bir anlamı olduğunu, bu nedenle camilerde lale figürlerinin süslemelerde kullanıldığını söyledi.

Oral, ''İşte bu duyguyla Floriade'ye geldik ve EXPO'nun bir parçası olduk. Burada Türk Bahçesi Ulusal Günü'nü kutluyoruz. Burası 2016'da Antalya'da yapılacak EXPO için de önemli'' diye konuştu.

Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Osman Bağdatlıoğlu da, Floriade'yi çok önemsediklerini, buradaki deneyimlerin Antalya'da yapılacak EXPO açısından önemli olduğunu kaydetti.

Kutlama alanına mehter takımıyla geldiklerini hatırlatan Bağdatlıoğlu, ''Mehter takımıyla geldik, ama çiçek de getirdik. Biz barışçı, doğayı seven bir ülkeyiz'' dedi.

Floriade Genel Sekreteri J.D. Gabor ise, sözlerine Türkçe, ''Türkiye Milli Günü'ne hoş geldiniz, bu yıl Türkiye ile ilişkilerin 400. yılını kutluyoruz'' diyerek başladı.

Hollanda ile Türkiye arasındaki diplomatik ilişkilerin 400 yıl önce başladığına dikkati çeken Gabor, Hollanda'da yaşayan yabancı ülke vatandaşları arasında en büyük grubu Türklerin oluşturduğunu vurguladı.

Konuşmaların ardından Burhan Öçal ve Trakya Allstar Grubu, kısa bir müzik dinletisi sundu.

-''EXPO gündemde tutulmalı''-

Açılış töreninin ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan Osman Bağdatlıoğlu, Avrupa'ya Türk damgasını vurduklarını kaydetti.

2016'da Antalya'da yapılacak EXPO'nun hazırlıklarına başladıklarını anımsatan Bağdatlıoğlu, Hollanda'nın Floriade'deki deneyimlerinden yararlanmak istediklerini söyledi.

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Çetin Osman Budak da, EXPO'yu gündemde tutmak gerektiğine işaret ederek, ''Floriade alanı her gün 10 bin kişi tarafından ziyaret ediliyor. Buraya Avrupa'nın her yerinden insanlar geliyor. EXPO alanının kurulduğu yer aslında geçmişte çorak bir alanmış. Bu çevrenin yeşermesi 8 yılı almış. 2 otoban, bir tren yolu getirilmiş. Dolayısıyla Venlo, 10 yıl sonra geleceği gelişmişlik düzeyine EXPO sayesinde 10 yıl önce gelmiş. İnşallah Antalya'da da bunu yapabiliriz.' '
Kaynak: AA