Akçakale Sınır Kapısı'nda Geçişler Vergilere Takıldı

Şanlıurfa’nın Akçakale sınır kapısı, yedi ay kapanmasının ardından bugün saat 09.00'da açıldı.

Akçakale Sınır Kapısı'nda Geçişler Vergilere Takıldı
Uzun süredir merakla beklenen sınır kapısından geçiş neredeyse hiç olmadı. Geçişlerde ticari ve hususi araçlara yeni uygulanan maktu vergiler ve araçlarla geçmek isteyen vatandaşlardan alınan yol ücretlerinin yüksekliği, geçişlerdeki cazibeyi sıfıra indirdi

Akçakale gümrük kapısının açılmasının sevindirici olduğunu belirten Akçakale Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Mehmet Kartal, ”Malumunuz 7 Aralık 2011'de Akçakale sınır kapısı kapalı idi. Sınır kapısının kapanması bölgemize ve Harran bölgesinde ciddi sıkıntılar getirmişti. 3 Haziran itibariyle Akçakale sınır kapımız açılmış oldu. Sınır kapısının açılması bölgemizi ve sınır kapısı esnafını sevindirmiştir. İnşallah Suriye ile akrabalık ilişkilerimiz devam eder dostluklarımız baki kalır. Ama Akçakale sınır kapısının ayrı bir özeliğinin olmasını istiyoruz. Sınır kapısında çalışan ticari araçların ve hususi araçların bir vergiye tabi tutulduğunu öğrenmiş durumdayız. Bu vergilerin ticari ve hususi araçlardan kalkmasını talep ediyoruz. Akçakale esnafımıza, bölgemize hayırlı olmasını temenni ediyoruz” dedi.

Akçakale Asi turizm şirket temsilcisi Halaf Boluktimür, "Sınır kapısının açılması bizler için iyi bir haber olmuştur, ancak vergilerin yüksekliği geçişlerdeki cazibeyi düşürdü" dedi.

Boluktimür, ”Akçakale sınır kapısı yedi aydan beridir kapalıdır. Bugünden itibaren faaliyeti girdi. Bu bizim için iyi bir haberdir. Çünkü buradaki insanlarımızın birçoğunun karşı tarafta akrabası vardır. Birçoğu karşı taraftan evlendi, bizim için büyük bir mutluluk oldu. Ancak burada ve karşı tarafta akrabaların ziyareti çok zor durum oluşmuş. Şimdi karşıya geçecek olan hem hususi hemde ticari araçlarımız her iki tarafta vergi vermek zorunda kaldı. Türkiye maktu vergi çıkarttığından dolayı, Suriye’de buna emsal olarak vergi almaya başlamış. Diğer sınır kapılarında var, şuanda bizlerde de var. Bu da buradaki insanların gidiş gelişlerine büyük engel teşkil ediyor. Bugün bir aracın gidiş- gelişi 350 TL’ye mal oluyor. Sınır kapılarının açılmasının bizlere bir fayda getirdiğini zannetmiyorum. Sadece mecburu durumlarda gideceğiz. Bugün bir aracımız geçti, burada vergi ödedi Suriye’de de bir vergi ödemek zorunda kalacak. İkinci bir sorun, doğu kapılarında olan bu maktu vergiler sistemi, batı sınır kapılarında mevcut değil. Kapıkule olsun diğer sınır kapıları olsun hiç birinde bu vergiler yok. Sadece doğu kesimindeki kapılarda var. Bu da bizlere büyük bir sıkıntı oluşturmaktadır” dedi.

Bugün açılan sınır kapısında yoğunluk yaşanmadığı ve geçişlerde rağbetin olmadığı gözlemlendi .
Kaynak: İHA