Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Ergün, Afyonkarahisar'da

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, toplumda ‘icatçı’ olarak bilinen kesimlere Teknogelişim Sermayesi Desteği’nin sağlandığını bildirdi.

Bakan Ergün, teknolojik ürün geliştiren ve bunu ticarileştirmek isteyenlere ilk olarak 100 bin lira hibe desteği verildiğini, gerekirse 500 bin liraya kadar bu desteğin verildiğini belirtti.

Ergün, teknolojik ürünlerini yatırıma dönüştürmek isteyenlere, seri üretime geçirecekleri zaman da onların 5. Bölge teşviklerinden yararlandırıldığını söyledi.

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Denizli ziyareti öncesinde akşam saatlerinde Afyonkarahisar’a geldi. Afyonkarahisarlı sanayiciler, işadamları ve organize sanayi bölgesi yetkilileri ile Korel Termal Otel’de basına kapalı bir toplantıya katılan Ergün, toplantı öncesinde Afyonkarahisar ziyareti ile ilgili bir açıklama yaptı. Afyonkarahisar’ın çok önemli potansiyeli olan şehir olduğunu belirten Bakan Ergün, kentin sanayide, tarımda, hayvancılıkta ciddi bir potansiyeli olduğuna dikkat çekti. Bu potansiyeli harekete geçirecek Türkiye’de önemli alt yapıların olduğunu belirten Ergün, şöyle konuştu: “En önemlisi Türkiye’nin son on yıl içinde gerçekten bir siyasi istikrar ve güven merkezi haline gelmesi dünyadaki bir çok olumsuz siyasi ve ekonomik gelişmelere rağmen Türkiye’nin bunlar arasında adeta sıyrılan, öne çıkan bir ülke olarak görülmesi, illerimizin de potansiyelini daha fazla kullanması için imkan veriyor” TÜRKİYE’NİN İLERİ TEKNOLOJİLİ ÜRÜNLER ÜRETEN ÜLKE HALİNE GELMESİ LAZIM Son açıklanan teşvik sistemiyle bazı illerin potansiyelini daha fazla kullanma imkanına sahip olduğunu dile getiren Ergün, Afyonkarahisar'ın da bunlardan bir tanesi olduğunu belirterek, şöyle konuştu: “Çünkü Afyon, teşvikte 4. Bölge kapsamında, yani en çok teşvik iller alacak iller arasında sayılır. Ankara’nın batısında bir kaç tane il var zaten, 4. Bölge teşviği alan o açıdan Afyon’un şimdi organize sanayi bölgelerindeki alt yapıları birlikte gözden geçirelim ve 4. Bölge teşviği bu ilimizde önemli yatırımları çekecek bir hale dönüşsün. O amaçla dar kapsamlı bir çalışma yapacağız. Sadece, ne olursa olsun üretim yapmak değil artık Türkiye’nin yüksek katma değerli, ileri teknolojili ürünler üreten ülkeler haline gelmesi lazım. Bu açıdan da üniversite sanayi işbirliğini çok güçlü hale getirmemiz lazım.” ÜNİVERSİTE TEKNOLOJİ ÜRETEN MERKEZLER OLMALI Üniversitelerin, öğrencilerin sadece tahsil yaptığı yerler olmadığını kaydeden Ergün, oradaki hocaların araştırma potansiyelinden bilgi potansiyelinden de Türkiye’nin istifade etmesi gerektiğini ifade etti.

Ergün, üniversite potansiyelini; sanayiyle, toplumla işbirliği haline sokmak, orayı teknoloji üreten bir merkeze dönüştürmek, teknoparkların kuruluşunu gerçekleştirmek, teknoloji firmalarının üniversite bünyesinde hocalarla birlikte çalışmasını sağlamak, öğrencilerde girişimcilik kültürünü yaygınlaşmasını sağlamak, üniversiteden mezun öğrencilerin kara kara düşünmek yerine daha üniversitedeyken girişimci olmayı, daha üniversiteden çıkmadan kafasında ‘ben şu işi yapacağım’ diye bir fikrin oluşmasını sağlamak gerektiğini kaydetti.

İCATÇILARA TEKNO GELİŞİM DESTEĞİ Bir basın mensubunun, toplumda sıkça karşılaşılan ‘icatçı’larla ilgili bir çalışmanın olup olmadığı yönündeki sorusuna Ergün şöyle karşılık verdi: “Türkiye’de teknogirişim sermayesi desteği verdiğimiz, 3 yıl önce başlattığımız bir program var. Her yıl 100 gence teknogelişim sermayesi desteği veriyoruz. Bu yıl 500’e çıkardık genç sayısını, her yıl 500 gence bundan sonra eğer bir teknoloji geliştirdilerse bir teknolojik ürün geliştirdilerse ve bunu ticarileştirmek istiyorlarsa bunun için şirket kuruyorlarsa biz onlara 100 bin lira hibe veriyoruz, işlerini kolaylaştırmak için. Daha sonraki aşamalarda da bu hibe rakamını, gerekirse 500 bin liraya çıkarıyoruz. Daha sonra da bu teknolojik ürünlerini yatırıma dönüştürdüğünde, seri üretime geçirecekleri zaman da onları 5. Bölge teşviklerinden yararlandırıyoruz. Nerede bu işi yaparlarsa yapsınlar hangi miktarda yatırım yaparlarsa yapsınlar 5. Bölge teşviklerinden yararlandıran mekanizma oluşturduk. Onun için özellikle toplumdaki gençlere üniversitelerimizdeki gençlere hocalarımızı teknoloji geliştirme fikirlerini hayata geçirmeleri için önemli kanal açtık. Bu kanalları sizler vasıtasıyla da üniversitelerde ve toplumda tanıtmaya devam edeceğiz.” Afyonkarahisar’da, Bakan Ergün’ün katıldığı toplantıda, Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, AKÜ Rektörü Mustafa Solak, ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Yeşilay, Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü İsmail Güleç, Emniyet Müdürü İsmail Türkmenli, İl Jandarma Komutan Vekili Yarbay Salih Akbaş, AK Parti İl Başkanı Mehmet Zeybek, sanayiciler ve işadamları yer aldı .
Kaynak: İHA