Ricciardone: Suriye’deki Acil Amacımız Şiddeti ve Öldürmeyi Durdurmaktır

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone, Suriye’de ‘kabul edilemez durumun’ olduğunu söyledi.

236. Amerikan Bağımsızlık Günü Resepsiyonu’na katılmak üzere Adana’ya gelen Ricciardone, Hilton Oteli’ndeki kutlama öncesi basın mensuplarının sorularını cevapladı. Gazetecilerin sorusu üzerine Ricciardone, “Suriyeliler için gerçekten çok acı bir durum. Türk ve Amerikan halkı aynı acıyı hissetmekte. Orada kabul edilemez bir durum söz konusu.” dedi.

Hiç kimsenin savaşın çözüm olduğunu düşünmediğini belirten Ricciardone, ABD’nin de aynı şekilde savaştan yana olmadığına dikkat çekti. Türkiye’nin de aynı şekilde düşündüğünü sandığını dile getiren Ricciardone, “Öyle inanıyorum ki Türk ve Amerikan hükümetleri aynı düşüncedeler. Suriye’de barış ve geçici bir durumun oluşmasını istiyoruz. Bunun uzun bir zaman alabileceğini de öngörüyoruz. Hâlihazırda Suriye’de olmasını istediğimiz şey, oradaki acil amacımız şiddeti ve öldürmeyi durdurmaktır.” şeklinde konuştu.

ABD’nin NATO’da ve Dışişleri Bakanı Hillary Cilonton'un da görüşlerini açıkladığını hatırlatan Ricciardone, “Cilonton, Türkiye ile aynı görüşte olduklarını söyledi.

Biz Türkiye ile hem ekonomik gelişmelerde hem de barışta müttefik, dost olarak yan yanayız, destek veriyoruz.” diye konuştu.

Daha sonra ABD Adana Konsolosluğu tarafından hazırlanan resepsiyona geçen Ricciardone, davetlileri ayakta karşıladı. Vali Hüseyin Avni Coş, Bölge Adliye Mahkemeleri Cumhuriyet Başsavcısı Sabri Beytorun, Yüreğir Kaymakamı Abdullah Dölek, Emniyet Müdürü Mehmet Avcı’nın yanı sıra çok sayıda kurum temsilcisi ile İncirlik Hava Üssü’ndeki ABD’li rütbelinin katıldığı programda bayrak merasimi gerçekleşti. ABD Adana Konsolosu Daria Darnell, buradaki açılış konuşmasında davetlilere teşekkür etti. Türkiye’den ayrılmaya hazırlandığını kaydeden Darnell, yanında birçok güzel anıyı götüreceğini söyledi.

Darnell, görev süresi içinde Türkiye ile olan dostluk bağlarını daha da güçlendirdiklerine işaret etti. Törendeki konuşmasını Türkçe ve İngilizce yapan ABD'nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone ise misafirlerin Adana’da varlıklarıyla kendilerini şereflendirdiğini vurguladı. Adana’da 1980-81 yılları arasında çalıştığını ve çok güzel anılara sahip olduğunu ve kızının burada dünyaya geldiğini anlatan Francis Ricciardone, şunları söyledi: “Rahmetli Turgut Özal’ın cumhurbaşkanı olduğu dönemde –1993’te– İncirlik Hava Üssü’nde kısa bir süre görev yaptım. Gelen tüm konuklara teşekkür ediyorum.”Resepsiyonda daha sonra katılımcılara müzik eşliğinde ikramda bulunuldu .