Chp’li İdris Yıldız: “fındık Stratejisi Başarısız Oldu”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ordu Milletvekili İdris Yıldız, hükümetin 15 Temmuz 2009 tarihinde Bakanlar Kurulu kararı ile Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren ‘Yeni Fındık Stratejisi’nin başarısızlıkla sonuçlandığını söyledi.

İdris Yıldız, Ordu Gazeteciler Derneği’nde düzenlenen basın toplantısında fındık stratejisinin uygulanmaya başlanmasından sonra Fiskobirlik ve Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından gerçekleştirilen müdahale alımlarının sonlandırıldığını, üreticilere ‘Alan Bazlı Gelir Desteği’ ödemesi yapıldığını, ruhsatsız alanlarda üretim yapan üreticilere de fındık bahçelerini söküp alternatif ürüne geçmeleri halinde ‘Telafi Edici Ödeme Desteği’ uygulamasına geçildiğini hatırlattı. Yeni Fındık Stratejisi’nin uygulamada olduğu 3 yıllık dönemde rekolte noksanlığından dolayı arz fazlası oluşmadığını ve geçiş döneminin sorunsuz yaşandığını belirten Yıldız, uygulamanın bu yıl yapılan ödemelerden sonra sona erdiğini ve gelecek yıl ödeme yapılmayacağını kaydetti.

Yıldız, “2012 yılı ürün rekoltesinin 690 bin-750 bin ton seviyelerinde beklendiği yeni dönemde 3 yıldır uygulamada olan fındık stratejisinin sonuçları da test edilecektir. Ancak üreticinin de, sektörün de test edilecek durumu yoktur” dedi.

“FINDIK STRATEJİSİ AMACINA ULAŞMADI”
Alan Bazlı Gelir Desteği ödemelerinin devam edip etmeyeceğine ilişkin bir karar mevcut olmadığını, alternatif ürüne geçen üreticilere telafi edici uygulamasının 3 yılın sonunda bin 500 hektarın altında sonuçlanarak istenilen sonucu vermediğini kaydeden Yıldız, şöyle devam etti:

“Piyasada fiyat oluşumu için önemli bir kurum olan lisanslı depoculuk hayata geçirilmemiştir. Stratejinin uygulama dönemi geçmiş, pilot bölge çalışması yeni başlamıştır. Fiskobirlik fındık alabilme kabiliyetini kaybetmiştir. Fındık Ürün İhtisas Borsaları kurulmamıştır. 2012 ürün yılının hasadına az bir zaman kalmasına rağmen ve uygulanan fındık stratejisinin istenilen hedeflere ulaşamamış olmasına rağmen ürünün piyasa koşullarına terk edileceği görülmektedir. 3 yılın sonunda hedefe ulaşılamamasının bedeli üreticiye ödettirilmemelidir. Üretici bedel öderken, ihracatçı ve ülkemiz insanı bedel ödemektedir.”
Kaynak: İHA