''dpü Zoonozlar Uygulama ve Araştırma Merkezi'' Açıldı

Dumlupınar Üniversitesi Zoonozlar Uygulama ve Araştırma Merkezi, törenle hizmete girdi.

DPÜ öğretim üyelerinden Doç. Dr. Anıl İça, törende, zoonozlar veya zoonotik hastalıkların Dünya Sağlık Örgütü tarafından doğal olarak omurgalı hayvanlardan geçen hastalıklar ve enfeksiyonlar olarak tanımlandığını söyledi.

İnsanlara enfeksiyon bulaştıran hayvanların, evcil hayvanlar olabileceği gibi yabani hayvanları da içerdiğini ifade ederek, enfeksiyonların insanlara bulaşma şeklinin ya hayvanlarla olan temaslarından ya da birtakım aracılar vasıtasıyla olduğunu anlatan Doç. Dr. İça, şunları kaydetti:

''Enfeksiyon bulaştıran en tanınmış hayvanlar; keneler, sivrisinekler, bitler, pirelerdi. Bunlar hayvanlardan çeşitli enfeksiyon etkenlerini alıp insanlara nakledebilir. Hayvansal gıdalar aracılığıyla da zoonoz hastalıkları bulaşabilir. Zoonozlar dünyada gittikçe önemi artan hastalıklar grubunda yer alır. 200'ün üzerinde zoolojik hastalık tespit edilmiştir.''

Merkezde Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığını nakleden kene türlerine karşı aşı geliştirilmesi için çalışmalara başladıklarını dile getiren Doç. Dr. İça, hastalığı nakleden aracı ortadan kaldırılırsa doğal olarak hastalığın da ortadan kaldırmış olacağına dikkati çekti.

Doç. Dr. İça, Türkiye'deki üniversiteler arasında alanında ilk kurulan uygulama ve araştırma merkezinin DPÜ'de olduğunu söyleyerek, DPÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Karaaslan başta olmak üzere merkeze katkıda bulunan iş adamları İsmet Güral, Rasim Akdoğan ve Ahmet Baş'a teşekkür etti.

Daha sonra açılışı yapılan merkez, katılımcılar tarafından gezildi.

Törene, Kütahya Vali Yardımcısı Bilal Ölmez, Belediye Başkanı Mustafa İça, Rektör Prof. Dr. Ahmet Karaaslan, rektör yardımcıları Prof. Dr. Osman Genç, Prof. Dr. Yunus Erdoğan, Prof. Dr. Kaan Erarslan, İsmet Güral ve akademisyenler katıldı.

Muhabir: Sedat Gök

Yayıncı: Mürsel Çetin
Kaynak: AA