Başbakan Erdoğan: Dünyanın En Güçlü Ordusunu Kendi İmalatımızla Techiz Ediyoruz

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Dünyanın en güçlü ordusunu kendi imalatımızla, teknisyen ve mühendislerle techiz ediyoruz." dedi.

Erdoğan Türkiye'nin ilk yerli uçağı Hürkuş'un hangardan çıkış töreninde yaptığ konuşmada, Türk havacılık tarihinden örnekler verdi. Uçağa adını veren Vecihi Hürkuş ve Nuri Demirağ'a milletçe çok şey borçlu olduklarını söyleyen Erdoğan, bu iki ismin Cumhuriyet tarihinin son derece önemli şahsiyetleri olduğunu belirtti.

Ancak yeni nesillerin bu isimleri tanımadıklarını belirten Erdoğan, "Bu iki abide şahsın verdikleri mücadeleyi bilmiyorlar. Bu iki isim tüm engellee, olumsuzluk ve kısıtlamalara rağmen Türkiye'de havacılık sektörünün gelişmesi için örnek bir mücadele yürüttüler. Büyük sıkıntılara maruz kaldılar. Başarıları o dönemde takdir edilmedi. Ödüllendirilmeleri gerekirken başarıları engellenmeye çalışıldı. Bugün hava ve savunma sanayine isimlerini silinmemek üzere yazdırdılar. Hayatları film ve kitap oldu ama bu yeterli değil. Bu iki isim genç nesillere tanıtılması için çok yoğun şekilde gayret edilmeli. Bu iki ismin izinden giden nesiller oldukça onları örnek olan nesiller oldukça bugünden de çok daha ileri seviyeleri yakalayabiliriz." dedi.

TUSAŞ'ın 40 yıl önce 'kendi uçağını kendin yap' çerçevesinde kurulduğunu hatırlatan Erdoğan, 1980'lere kadar TUSAŞ'ın beklenen atılımı yapamadığını, 80'lerde ise yabancı uçakların lisanslı üretimlerin TUSAŞ'ta başladığını belirtti.

2000'lere gelindiğinde TUSAŞ'ın neredeyse kapanma noktasına geldiğini belirten Erdoğan, "2005'te TUSAŞ'ı adeta canlandırdık. TAI'deki yabancı hisseleri satın aldık ve onu yeniden yapılandırdık. Havacılık projelerini ardı ardına başlattık. Buraya gelmeden önce ANKA'nın uçuşlarını ve kamera aktarmasını izledik. Hamdettim, şükrettim. Bugünü gördüm dedim. Artık kendi insansız hava uçağımız var. İlk atak helikopterimiz başarılı manevralarıyla göğsümüzü kabarttı, onu seyrettik. Önümüzdeki yıl savaş helikoperlerimizi bu tesislerden üretmek üzere temin edeceğiz. Göktürk gözlem uydumuz da burada hazırlanıyor onunla da gurur ve memnuniyet duyduk." ifadelerini kullandı.

1911'de iki ithal uçakla başlayan havacılık tarihinde kendi uçak, helikopter ve uydusunu imal eden bir seviyeye ulaşıldığını vurgulayan Başbakan Erdoğan, "ANKA uçağı ile bu alanda dünyadaki ilk üç ülkeden biridir Türkiye. Zırhlı araç ve savaş gemileri ithalatıyla Türkiye savunma sanayiinde öne çıkan bir ülke konumuna gelmişti. Artık havacılık alanında da Türkiye önemli bir ülke olarak öne çıkıyor. TUSAŞ bugün dünyanın ilk 100 savunma şirketlerinden biri haline geldi. ASELSAN ilk 100'deki yerini koruyor. Türkiye savunma sanayinde güç sahibi, söz sahibi bir ülke konumuna yükseliyor." dedi.

Bundan sonra milli savaş ve yolcu uçağı projelerinin de Ankara'da yapılacağını söyleyen Erdoğan, TSK'nın dünyanın en eski, en tecrübeli ve en güçlü ordularından biri olduğun belirtti.

Erdoğan, "Hükümet olarak savunma sanayine yaptığımız yatırımlarla elde ettiğimiz başarılar güçlü bir konuma yükseldiğimizin işaretidir. Dünyanın en güçlü ordusunu kendi imalatımızla, teknisyen ve mühendislerle techiz ediyoruz. Yaş ortalaması 30'un altında olan bir ekip. Gelecek Türkiye'nindir. Bu noktada önümüz açıktır." diye konuştu .