İnsan Haklarını İnceleme Alt Komisyonu İzmir’de Şehit Yakınları Dinlendi

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde kurulan Terör ve Şiddet Olayları Kapsamında Yaşanan Hakkı İhlallerinin İncelenmesine Yönelik Kurulan Alt Komisyon, İzmir’de şehit yakınlarını dinledi.

Alt Komisyon Başkanı ve AK Parti Amasya Milletvekili Naci Bostancı, AK Parti Diyarbakır Milletvekili Oya Eronat, AK Parti Adıyaman Milletvekili Mehmet Metiner, CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün, MHP Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu, Mülkiye Başmüfettişi Cem Toker, Yasama Uzman Yardımcı Gamze Sıtkı’dan oluşan heyet, Sabancı Kültür Merkezi’nde İzmirli şehit yakınlarıyla görüştükten sonra basın toplantısı gerçekleştirdi.

Bostancı, büyük bir kısmını Ankara’dan yürüttükleri çalışmalarını meclise gelmek istemeyen fakat bu konuda da görüşlerini söylemek isteyen insanları düşünerek bu gezileri yaptıklarını belirterek, “Denizli, Aydın, İzmir, Manisa’da çalışmalar yapmak üzere geldik. 11 olay üzerinden 15 kişiyle görüştük. 4 tanesi şehit yakınları 2 tanesi polis 2 tanesi öğretmen 2 tanesi terörden mağdur sivil vatandaşlar oluşturuyor. 2’de yazar ile görüştük. Bütün bu görüşmeler neticesinde terörden yaşanılan mağduriyet çok mahrem, çok özel olduğunu gördük. Birbirine benzeyen birçok acının olduğunu gördük. Bu insanda çok çeşitli duygulara sebep oluyor. Hem şehit vermenin gururu hem de yakını kaybetmenin mağduriyetini yaşıyorsunuz. Bütün bunları yaşamak ondan sonra yepyeni bir hayata geçmek, çok kolay değil. Mesela bir şehit ailesi 4 yıldır siyah giyindiğini söyledi” diye konuştu.

“Kendi konuşmalarının içinde asla Abdullah Öcalan'a ev hapsi düşünülemez serbest bırakılamaz dediler. Fakat konuşma ilerledikçe bir daha kan dökülmemsi konusunda ise siyaset her türlü şeyi yapmalı çözümü bulmalı ne olursa olsun gibi bir yaklaşımda sergiliyorlar” diyen Bostancı, “Barış teşekkür ettiğinde görüyoruz ki her türlü şeye razı oluyorlar. Terör ortamı ile barış ortamındaki yaklaşımların farklı olduğunu görüyoruz. Yas ortamındaki bir ortam ile yaraların kapandığı bir ortamın iklimi farklı olur. Türkiye demokratik bir ülke halkın rızası olmadan bir şey yapılamaz. Bu halkın rızasıyla olmalıdır” dedi.

Terörün doğurduğu mağduriyetin etkisinin her yerde aynı olduğunu vurgulayan Bostancı, “Her kim her parti herkes bu mesela nasıl çözülebilir diye kafa yorarken bilsinler ki Türkiye’nin doğusunda batısında herkes çok kötü bir psikoloji içerisindeler. Onların duygularını önemsemeden bu çözümü bulamayız. Terörün doğusu batısı olmadığını gördük” ifadelerini kullandı.

Adıyaman Milletvekili Mehmet Metiner de, terörün onca acılarına rağmen Kürt ve Türk’ün birbirinden ayrılmak istemediğini gördüklerini vurguladı. Metiner, “Halk arasında herhangi bir düşmanlık yok.Bunu görmüş olmaktan memnuniyet duyuyoruz” dedi.

Kaynak: İHA