TBMM Terör Alt Komisyonu Başkanı Bostancı Açıklama Yaptı

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Terör Alt Komisyonu Başkanı Naci Bostancı, ''Türkiye, kendisini bloke etmeye çalışan, ilerleme ve gelişmesi önünde çok ciddi engel oluşturan terörle inanıyoruz ki baş edecek ve bölgenin, dünyanın önemli bir gücü olacaktır'' dedi.

AK Parti Amasya Milletvekili Naci Bostancı başkanlığındaki komisyon üyeleri, Aydın Vali Yardımcısı Halil Canavar'ı ziyaret etti.

Bostancı, burada yaptığı konuşmada, doğu illerindeki incelemelerin ardından dün Denizli'de görüşme yaptıklarını bugün de Aydın'da belirlenen 13 aileyle görüşeceklerini kaydetti.

Türkiye'nin 30 yıldır terörden çok çektiğini, komisyon olarak yaptıkları görüşmelerde çok büyük acılara tanık olduklarını belirten Bostancı şöyle konuştu:

''Kamuoyu, bir tarafta devlete yakın duran, devletin içinde olan insanlar, diğer tarafta da PKK'ya mensup insanlar olduğunu zanneder ama yaptığımız çalışmalar sırasında şunu gördük: Sınırlar o kadar belli değil. Kişi devlete yakın fakat çocuğu bir şekilde kandırılmış, 16-17 yaşında dağa çıkmış. Adam korucu, devlete hizmet ediyor, çocuğu dağa çıkmış. Öte taraftan bakıyorsunuz, doğudaki köy boşaltmalarda yaşanan çok dramatik olaylar var. Geceleri PKK gelmiş 'bize lojistik destek vereceksiniz'' diyerek köylüleri tehdit etmiş. Gündüz devlet gelmiş 'korucu olacaksınız, PKK'ya karşı mücadele edeceksiniz' demiş. Sonuçta o insanlar o köylerden ayrılmak, şehirlere gelmek ve burada tutunmaya çalışmak gibi bir zorlukla karşılaşmışlar. Bu tür örnekler de vardı. Şehre gelip yaşamak için çalışıp didindikleri sırada bu tutunma işini beceremeyen kimi aile efradının dağa çıktığını gördük.''

-''Dinlemeler, herkesin üzerinde çok derin tesirler doğuruyor''-

Yaptıkları çalışmalarla, ''terörün arka planına, insani maliyetine dair resim ortaya koyabilmeyi'' amaçladıklarını vurgulayan Bostancı, şöyle devam etti:

''Yapmış olduğumuz dinlemeler, herkesin üzerinde çok derin tesirler doğuruyor. Eğer bütün bu dinlemeleri tüm Türkiye ve kamuoyu yapabilmiş olsa, herhalde terörün sona ermesi bakımından çok daha güçlü bir kamusal desteği sağlamak mümkün. Bunlarla yüzleşerek Türkiye'nin barışa ve sükuna kavuşmasına yardımcı olabiliriz. Raporu, inşallah sonbaharda çıkaracağız. Bize konuşan insanların beyanlarını da koyacağız, değerlendirmelerini de koyacağız. Bunun faydalı olmasını ümit ediyoruz. Türkiye'de şu anda terörün bitmesi noktasında çok çeşitli çabalar gerçekleştiriliyor. Türkiye, kendisini bloke etmeye çalışan, ilerleme ve gelişmesi önünde çok ciddi engel oluşturan terörle inanıyoruz ki baş edecek ve bölgenin, dünyanın önemli bir gücü olacaktır.''

Aydın Vali Yardımcısı Halil Canavar ise komisyonun çalışmalarını sağlıklı bir şekilde sürdürmesi için gerekli tüm desteği vereceklerini söyledi.

Muhabir: Gökmen Şireci / Ramazan Ercan

Yayıncı: Eyüphan Kılıç
Kaynak: AA