Kurul Kalesini Ortaya Çıkarma Çalışmaları

Ordu Valisi Orhan Düzgün, ''İki yıl önce başlatılan ve bu yıl devam edecek olan Kurul Kalesi'ni ortaya çıkarma çalışmaları kapsamında çok özel yerler ortaya çıkarıldı'' dedi.

Vali Düzgün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ordu kent merkezine 20 kilometre uzaklıkta bulunan, Bayadı köyü sınırları içinde yer alan ve antik bir yerleşim alanı olan Kurul Kayası bölgesindeki kazı çalışmalarının Temmuz ayı içerisinde yeniden başlayacağını bildirdi.

Kazı çalışmalarını son derece önemsediklerini ve bu anlamda süreci yakından takip ettiğini söyleyen Vali Düzgün, şöyle devam etti:

''Ordu Kültür Varlıklarının yer üstüne çıkarılması, buraların hem gelecek nesillere aktarılması ve sahip olduğumuz kültür varlıklarının hem Ordulular tarafından hem de yurt içi ve yurt dışından gelen misafirlere teşhir edilmesi son derece önemli. Bu amaçla Kurul Kayasında 2 yıl önce arkeolojik kazıları başlatmıştık. Bu kazı çalışmaları Ordu Müze Müdürlüğü'nün koordinesinde ve Gazi Üniversitesi'nden hocalarımızın katkısı ve desteğiyle devam ediyor. İki yıl önce başlatılan ve bu yıl devam edecek olan Kurul Kalesi'ni ortaya çıkarma çalışmaları kapsamında çok özel yerler ortaya çıkarıldı. Bunların başında milattan önce 6. ve 7. yüzyıldan kalma Mitridat Krallığı'na ait tapınaklardır, kale yapılarıdır ve yer altı tünelleridir. Yine taşınır küçük kültür varlıkları buradan çıkarılarak müzemize getirilmiştir. Bu yıl da bu yönde çalışmalar sürecek.''

-''Ödenek sıkıntısı yok''-

Kazının devam etmesi konusunda ödenek sıkıntısının bulunmadığını anlatan Vali Düzgün, şunları kaydetti:

''Kazı, Temmuz ayından itibaren Gazi Üniversitesi'nden Süleyman Yücel Şenyurt hocamızın danışmanlığında başlayacak. Bu konuyla ilgili olarak ödenek sıkıntısı yok. Kültür ve Turizm Bakanlığımız kazı çalışmalarıyla ilgili gerekli desteği sağlıyor. Eksik kalan yerleri de biz İl Özel İdaresi bütçesinden tamamlamak suretiyle buradaki çalışmaların hızlı bir şekilde devam etmesini istiyoruz. Ayrıca buranın kamulaştırılarak kamu mülkiyetine geçirilmesi hem kazıların daha rahat yapılması hem de gelecekte buranın açık hava müzesine dönüştürülmesi için son derece önemli. Kamulaştırma işlemlerini de başlatmış durumdayız.''

Düzgün, arkeolojik kazıların bazen 50 yıl, 100 yıl boyunca devam ettiğini bu nedenle kazıyı sabırla takip ettiklerini ve uzman ekiplerin kararlarının etkili olduğunu sözlerine ekledi.

Muhabir: Hayati Akçay - Gökhan Gücüklüoğlu

Yayıncı: Orhan Topal
Kaynak: AA