Bakan Eker, Kore’de Türkiye Milli Günü'ne Katıldı

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Güney Kore’de yapılan Yeosu EXPO 2012 etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen Türkiye Milli Günü’ne katıldı.

Etkinliklere, Başbakanlık Müsteşarı Efgan Ala, İzmir Valisi Cahit Kıraç ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’ndan oluşan heyetle katılan Bakan Eker, 2016 Antalya Expo tanıtımı ve 2020 İzmir EXPO adaylığının desteklenmesi için çalışma yaptı. Yeosu EXPO 2012 Komiseri Ambassador Lee tarafından karşılanan Bakan Eker ve beraberindeki Türkiye heyeti, istiklal marşının okunması ve Türk bayrağının göndere çekilmesinin ardından EXPO Hall’de çoğunluğu Korelilerden oluşan ziyaretçilerin karşısına geçti. Burada bir konuşma yapan Bakan Eker, 1950’de başlayan ilişkilerin 'kan kardeşliği' temelinde devam ettiğini belirterek, “Coğrafi anlamda uzak olsa da, kalpleri bir olan iki halkın birbirine olan sevgi ve saygıları daimidir.” dedi.

'Çocuklar ve Çiçekler' teması ile Antalya’da düzenlenecek olan 2016 EXPO’sunu Türkiye’nin organize edeceğini belirten Bakan Eker, teması 'Sağlık' olan 2020 EXPO için İzmir’in aday olduğunu hatırlatarak, “Yerküredeki merkezi konumu, seyahat kolaylığı ve bölgenin tarihi zenginliği, Efes’e ev sahipliği yapmış olması İzmir’i ideal bir aday yapmaktadır.” şeklinde konuştu.

Daha sonra diğer ülkelerin yaptığı çalışmaları görmek için sergi alanını gezen Türk heyeti, Türkiye, Güney Kore, Atlantik Okyanusu Birleşik Pavyonu, Katar, Tayland, Amerika Birleşik Devletleri, Rusya, İtalya Almanya ve Hindistan pavyonlarının ziyaret etti. Türkiye Milli Günü çerçevesinde düzenlenen etkinlikte ise Anadolu Ateşi’nin yaptığı gösteriler Koreliler tarafından büyük beğeni topladı. 12 Mayıs’tan bu yana 2 milyon kişi tarafından ziyaret edilen ve104 ülkenin yer aldığı Yeosu EXPO 2012 'Yaşayan Okyanuslar ve Kıyılar' temasını işliyor. Yeosu EXPO 2012’ye katılan ülkeler arasında Türkiye sergi alanı 350 bin ziyaretçi sayısıyla 3. sırada yer alıyor.