Ahi Evran Üniversitesine Ulusal Yüksek Başarımlı Hesaplama Merkezi Kuruldu

Ahi Ervan Üniversitesi Merkezi Araştırma ve Uygulama Laboratuarı bünyesinde Kalkınma Bakanlığı tarafından desteklenen proje kapsamında Bilgi İşlem Daire Başkanlığı tarafından kurulan Ulusal Yüksek Başarımlı Hesaplama Merkezi Rektör Prof. Dr. Kudret Saylam, tarafından ziyaret edildi.

Ziyaret sırasında Bilgi İşlem Daire Başkanı Öğr. Gör. Murat Güzel, Rektör Prof. Dr. Kudret Saylam’a merkezin özellikleri ile ilgili bilgi verdi.

Murat Güzel, merkezin yüksek başarımlı hesaplama alanında hizmet sunmak, ulusal ve uluslararası düzeylerde bilimsel araştırma-geliştirme çalışmalarının yürütülmesi ve bu alanlarda bir sinerji merkezi oluşturmak amacıyla kurulduğunu söyledi.

Süper bilgisayarın, basit olarak; yoğun paralel işlemciler, yüksek başarımlı vektör işlemciler ve öbek bilgisayarların oluşturduğu sistem olarak tanımlanabileceğini kaydeden Güzel, süper bilgisayarların bilimde, deney ve hesaplamayı birleştiren hesaplamalı bilim gibi yeni metodolojilerin oluşmasını sağlamakta olduğunu belirtti.

Merkezi ziyaret eden Rektör Prof. Dr. Kudret Saylam da merkezde uluslararası üniversiteler ve kamu araştırma birimlerde yürütülen bilimsel araştırma ve uygulama projeleri; ülkedeki kamu ve özel sektör kuruluşlarının AR-GE birimlerinde yürütülen projeler ve uluslararası işbirliği kapsamında yürütülen araştırma-uygulama projeleri olmak üzere üç ana kullanıcı profiline hizmet vermeyi hedeflediğini ifade etti.

Salyam, bilimsel ve teknolojik faaliyet alanlarını da arkeoloji, antropoloji, teknolojik bilimler, sağlık bilimleri, matematik, fizik, kimya, çevre bilimleri, yaşam bilimleri, sosyal bilimler, mimarlık, sanat, astronomi ve astrofizik, savunma sanayi olarak sıraladı .
Kaynak: İHA