Bosch, Türkiye’ye Yeni Dönemde 300 Milyon Euro Yatırım Yapacak

Bosch Türkiye Temsilcisi Steven Young, Bosch Türkiye olarak 2012-2013 döneminde 300 milyon Euro’nun üzerindeki yatırımla istihdamı bin 700 kişi artıracaklarını söyledi.

Young, 100 yılı aşkın süredir Türkiye’de faaliyet gösteren Bosch’un, 2011 yılında ihracatındaki yüzde 20’lik artışın da etkisiyle cirosunu 2 milyar Euro’ya yükselttiği, geçen yıl yüzde 17 oranında büyüdüğünü kaydetti.

Steven Young, Adana Hilton Otel’de gerçekleştirilen 'Yıllık Değerlendirme Toplantısı'nda, Türkiye’nin, 2023 hedeflerine ulaşmasında öncü rol oynamak konusunda kararlı olduklarını ifade etti.

‘Yaşam için teknoloji’ sloganı doğrultusunda Ar-Ge yatırımlarına önem verdiklerini dile getiren Young, Türkiye’de 2011-2013 döneminde 66 milyon euroluk yatırımla, çalışan sayısını 300’ün üzerine çıkaracaklarını belirtti.

Bosch Türkiye olarak, otomotiv piyasalarında yaşanan olumlu gelişmeler ve ihracatındaki yüzde 20’lik artışın da etkisiyle 2011 yılında beklenenden daha güçlü bir büyüme performansı sergilediklerini vurgulayan Steven Young, “İhracatımızın payı toplam ciro içinde yüzde 60’lık bir oran teşkil ediyor. Bosch Türkiye’nin cirosu, önceki yıla göre yüzde 17 artışla 2 milyar euroya ulaştı. Şirketin ihracatı da 1,2 milyar euroya yükseldi. Türkiye pazarında ise satışlarımız yüzde 15,5 oranında artışla 915 milyon euro oldu.” dedi.

TÜRKİYE'DE ÇALIŞAN SAYISINI 10 BİN 250'YE ÇIKARDI

Türkiye’de 2011 yılı boyunca bin 200 kişilik istihdam artışıyla çalışan sayısını 10 bin 250’ye çıkardıklarını anlatan Young, böylece Türkiye’nin Avrupa ülkeleri içinde, Almanya hariç, en geniş iş gücüne sahip ülke konumunu sürdürdüğünü ifade etti.

Bosch Türkiye, 2011 yılında ağırlıklı olarak otomotiv teknolojisi ve ev aletleri sektöründe olmak üzere, üretim tesislerinin geliştirilmesi için 200 milyon euronun üzerinde yatırım gerçekleştirdiği bilgisini veren Bosch Türkiye Temsilcisi Young, yaşamın her alanına dair ürünler geliştirdiklerini anlattı. Young, “Yaptığımız her işte sürekli kalıcı başarıyı yakalamak ve pazarda lider bir konum elde etmek ilk hedefimiz, ancak bunu da yine insanı önplanda tutarak başarmak istiyoruz. Bunun için sloganımızı ‘Yaşam İçin Teknoloji’ olarak belirledik.” diye konuştu.

Young, otomotiv endüstrisi için güvenilir ve yenilikçi bir iş ortağı olan Bosch Grubu’nun, çalışmalarını gelecekteki trendler paralelinde yürüttüğünü söyledi.

2020 yılında toplam 115 milyon araç üretileceğini, bunun yaklaşık yüzde 10’luk kısmının elektrikli ve hibrid olacağını öngördüklerini ifade eden Young, “2010’dan bu yana bazı güçlü markalar için hibrid teknolojisini tedarik ediyoruz. 2013’te ise 13 otomobil üreticisi için 21 farklı projede elektrik motoru, güç elektronikleri ve akü teknolojisi gibi temel parçaların seri üretimine geçmeyi planlıyoruz. Bosch’un tüm bu parçaları bir otomobilde kullanabilmesi en önemli gücüdür. Bunun için her yıl globalde 400 milyon euro ayırıyoruz.” diye konuştu.

Bosch’un, sürüşü daha emniyetli ve konforlu duruma getirmek için 100 yıldır çalıştığını hatırlatan Young, araç içindeki ve dışındaki insanların güvenliğine yönelik ‘sıfır kaza’ hedefine de hızla yaklaştıklarını söyledi.

BOSCH’TAN GELECEĞİN DİZEL VE BENZİNLİ SİSTEMLERİNE YATIRIM

Bosch teknolojisi sayesinde motorların daha kompakt hale geldiğini ve 2015 yılında yakıt tüketimini yüzde 30 düzeyinde azaltacak bir teknoloji üzerinde çalıştıklarını kaydeden Young, buna yönelik dizel ve benzinli enjeksiyon sistemlerinin Bursa Fabrikası’nda üretileceğini dile getirdi. Young, Bosch Türkiye olarak 2012-2013 yıllarında gerçekleştirecekleri 300 milyon euroluk yatırımın yüzde 80’lik kısmının dizel ve benzinli yeni nesil ürünler için kullanılacağını söyledi.

Young, “2012 yılında yüzde 15’lik büyüme ve 1,4 milyar euroluk ihracat gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Bu yatırımlarımız neticesinde 2012-2013 döneminde bin 700 kişilik ek istihdam oluşturmayı hedefliyoruz.” şeklinde konuştu.

TÜRKİYE’NİN TOPLAM İHRACATINDA BOSCH’UN PAYI YÜZDE 1’İN ÜZERİNDE

Steven Young, Türkiye’nin 2023 hedeflerine ulaşmasında öncü rol üstlenmek istediklerini, Türkiye ve Türk insanı için katma değer oluşturmaya devam edeceklerini açıkladı.

Young, şöyle dedi: “Bosch olarak, Türkiye’de 100 yılı aşan varlığımızı geleceğe taşımak konusunda son derece kararlıyız. Şimdi ilk hedef, 2023 Türkiyesini hep birlikte inşa etmek. Belirli iş kollarında ve ürünlerde, bölgede üretim merkezi olmayı ve Ar-Ge’de önemli ülkelerden biri haline gelmeyi amaçlıyoruz. Bosch olarak, Türkiye’nin toplam ihracatında yüzde 1’in üzerinde önemli bir paya sahibiz ve bu oranı daha da artıracağız. Bir yandan dünyadaki en güncel teknolojiyi Türkiye’ye taşıyarak, diğer yandan da burada Ar-Ge ve üretim gücümüzü birleştirdiğimiz ürünleri dünya pazarına sunarak ülkemizin gelişimi için azami katkıyı sağlamak istiyoruz.” AR-GE’YE 66 MİLYON EURO YATIRIMKüresel rekabet gücünü artırmak için Ar-Ge çalışmalarına büyük önem verdiklerini kaydeden Bosch Türkiye Temsilcisi Young, şöyle devam etti: “Türkiye, Bosch Grubu’nun önemli Ar-Ge merkezlerinden biri olma yolunda ilerliyor. 2011-2013 döneminde 66 milyon euroluk bütçe ayırdık. 2013 yılı sonuna dek bu alandaki çalışan sayımızı 300 kişinin üzerine çıkaracağız.” Bosch’un ekolojik sorunlara karşı hassasiyetini de ifade ettiklerini belirten Young, “Bosch Grubu olarak dünyada geçen yıl yaptığımız 4,2 milyar euroluk Ar-Ge yatırımının yarısı, çevreyi ve doğal kaynaklarımızı koruyan ürünlere yönelikti. Çevre konusu Bosch Türkiye için de büyük önem taşıyor. Son iki yılda, Türkiye’de hayata geçirdiğimiz 100‘den fazla projeyle 13 bin 750 ton karbon emisyonunu önledik ve 1 milyon euro tasarruf sağladık. Böylece doğaya 600 bin adet ağacın sağladığı temiz havaya eşdeğer bir katkıda bulunmanın mutluluğunu yaşadık.”