Ege Bölgesinde Yaşanan Depremler Sakarya’da Konut Sigortasına Olan Talebi Arttırdı

1999 yılında büyük yıkım yaşanan Sakarya’da Zorunlu Deprem Sigortası kapsamında sigortalanabilir 175 bin konuttan sadece 57 bini sigortasını yaptırırken; Ege Bölgesinde yaşanan depremlerin ardından deprem sigortasına olan talep artış gösterdi.

17 Ağustos 1999 depreminde büyük yıkım yaşayan ve şu an kullanımda olan binlerce binanın depremde hasar gördüğü Sakarya'da vatandaşların hala Zorunlu Deprem Sigortası konusunda gerekli bilince sahip olmadıkları son açıklanan rakamlarla ortaya çıktı. Rakamlara göre, Sakarya'da sigortalanabilir 175 bin konutun 118 bini, Zorunlu Deprem Sigortasına sahip değil.

Kısa adı DASK olan Doğal Afet Sigortaları Kurumu tarafından yapılan ve zorunlu olan deprem sigortası, olası bir doğal afette konutları zarar gören vatandaşların maddi olarak mağdur olmaması amacı ile uygulanıyor.

On binlerce binanın olası bir depremde potansiyel tehlike altında olduğu ve birinci derece deprem kuşağında yer alan Sakarya'da konutların yüzde 60'ının sigortasız olması; depremin üzerinden 12 yıl geçmesine rağmen insanlarda halen deprem bilincinin oluşmadığını gösteriyor.

Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) Sakarya İl Temsilcisi ve SATSO Finansal Hizmetler ve Sigortacılık Faaliyetleri Meslek Grubu Başkanı Ali Esen, Sakarya'da ortaya çıkan bu rakamın son derece vahim olduğunu belirtti.

Ali Esen, “Sakarya’da 1999 depreminden sonra yaşananları hepimiz bilmekteyiz. O günden bu güne kadar geçen süreçte deprem sigortasının değeri artmıştır. Devletimiz de bununla ilgili çalışmalar yaptı ve deprem sigortasını yasalarla belirledi. Sakarya’daki durum ise tam anlamıyla bir vahamet. Yalova, Kocaeli ve diğer yerleşim bölgelerinde aynı depremin yaşanmasına rağmen Sakarya’da deprem sigortası durumu çok düşük seviyede. Rakamlara baktığımızda, şu an ilimizde 175 bin sigorta yapılabilir konut bulunmaktadır. Fakat bunlardan sadece 57 bini deprem sigortasına sahiptir. Sonuca göre şu an ilimizde 118 bin konut deprem sigortası bulunmamaktadır. Bu da toplam konut sayısının sadece yüzde 33’üne tekabül ediyor. Devletin son yasasıyla birlikte yeni bir ev yaptığınızda, elektrik, su, doğalgaz aboneliği yapmak için müracaat ediyorsanız eğer, deprem sigortası yapma şartı da getirilmiştir. Umuyoruz ki bu yasayla birlikte en azından yeni konutlarda deprem sigortası var olacaktır” dedi.

Deprem sigortasının öneminin depremler yaşandıktan sonra anlaşıldığını belirten Esen, “İnsanlar bu doğal afet karşısında rahmetli oluyorlar fakat hayatta kalanlar evsiz barksız oluyorlar. Evleri yıkılmasa da bunun güvencesi altında bulunmadıklarından ne yapacaklarını bilemiyorlar. Hayat devam ettiği müddetçe hayatta kalanlara güvenceyi sağlayan deprem sigortasıdır. 2000 yılından bu yana faaliyet gösteren deprem sigortacılığında, deprem sigortası olanlara yapılan 117 milyon 544 bin TL rakamı ise bunun kanıtıdır” diye konuştu.

Esen, Van- Erçiş, Akdeniz ve Ege depremlerinin Sakarya’da deprem sigortasına karşı talebi bir anda arttırdığına dikkat çekerek, “Türkiye birinci dereceden bir deprem ülkesi. Her bölgemiz deprem tehlikesi altında bulunuyor. Bunu maalesef son yaşanan depremlerle bir kez daha görmüş bulunmaktayız. Bunların başında Van- Erçiş, Akdeniz ve Ege depremleri görülmekte. İnsanlar çok zorluklar çekiyorlar. Bu zorlukları uzun vadede yaşamak istemeyenler, zamanında önlem alıp sigortasını yaptırıyorlar. Bu bölgelerde zararlara gereken tüm işlemler yapıldı. Sakarya’da durum ise yaşananlardan sonra artış göstermekte. Bu depremlerden sonra 4 binden fazla konuta deprem sigortası yapıldı” dedi

DASK'ın Sakarya'da her 100 metrekare bina için belirlediği ödeme tutarı 59 bin TL. Yani depremde evi yıkılan ya da oturulamayacak hale gelen vatandaşlara DASK tarafından 59 bin TL ödeme yapılıyor. Zorunlu Deprem Sigortasının yıllık ödemesi ise sadece 139 lira .
Kaynak: İHA