Osmanlı Çileği Festivali Etkinlikleri Renkli Görüntülere Sahne Oldu

18 Haziran Ereğli’nin kurtuluş yıldönümü etkinlikleri çerçevesinde, Ereğli Belediyesi tarafından düzenlenen Osmanlı Çileği ve Kültür Festivali kutlamaları, amfi tiyatroda gerçekleştirildi.

Etkinliklerin açılışına, Osmanlı Çileğini Koruma, Yaygınlaştırma, Üreticilerini Koruma Derneği tarafından düzenlenen ödül töreni ile başlandı. Tören öncesinde açılış konuşması yapan Dernek Başkanı Ahmet Özhan, amaçlarının, Osmanlı Çileğini yaygınlaştırmak olduğunu söyledi.

Özhan, açıklamasında, “Sizler, Osmanlı çileğini üretmek amacıyla çok büyük uğraşlar veriyorsunuz. Hatta mevsimle de savaş veriyorsunuz. Geçtiğimiz sene ürünlerinizin yüzde 50'sini kaybettiniz. Bizler de aromasıyla tadıyla ve görünüşüyle dünyada eşi olmayan Osmanlı çileğini yaşatmak için uğraş veriyoruz. Osmanlı çileğinin talebi çok fazla. Ancak üretim olmadığı için talebe yetişemiyoruz. Bunun için sadece belediye ve derneğimizin çabası yetmiyor. Herkesten bu konuda destek bekliyoruz.” dedi.

Ereğli Belediyesi Başkan Vekili Özkan Özyağcı ise konuşmasında, “Ereğlililer ve Türkiye, çelikten önce çileği biliyorlardı. Ancak sanayileşmenin artması sebebiyle çilek ve üreticileri kaybolmaya yüz tuttu. Ereğli Belediye Başkanımız Sayın Halil Posbıyık Osmanlı çileğine destek vermiş ve dernek başkanlarımız bu çileği hayatta tutmaya çalıştı. Su ana kadar 70 dönümde çilek yetiştiriciliği yapılıyor. Ama Osmanlı çileğinin 5 dönümde yapılıyor. Amacımız bu oranı artırmaktır.” diye konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından, düzenlenen yarışmalarda dereceye giren yarışmacılara ödülleri verildi.

En Güzel Osmanlı Çileği yarışmasında, birinci olan Naciye Dilaver 5 altın, ikinci olan Nurşen Özarslan 3 altın ve üçüncülüğü elde eden Şerif Ali Babaoğlu çifti de 1 altın ile ödüllendirildi. Ödülleri, Ereğli Belediye Başkan Vekili Özkan Özyağcı verdi.Osmanlı Çileği Bilgi Yarışması'nda birinci olan Çağla Doğan 3, ikinci olan Serap Yaman 2 ve üçüncülüğü paylaşan Şaban, Binnur Doğan ve Şaziye Karanfil 1 altın ile ödüllendirildi. Ödülleri, Osmanlı Çileğini Koruma, Yaygınlaştırma, Üreticilerini Koruma Derneği Başkanı Ahmet Özhan verdi. En Güzel Çilekli Pasta Yarışması'nda birinci olan Özlem Akbay 3, ikinci olan Esra Arslan 2 ve üçüncü olan Çağla Doğan 1 altın ile ödüllendirildi. Ödülleri, Bülent Ecevit Üniversitesi Ereğli Eğitim Fakültesi Dekanı Profesör Doktor Ali Azar verdi.Ödül töreni ardından, Ereğli Belediyesi folklör ekibi birbirinden güzel halk oyunlarını sergiledi. Erdemir Güzel Sanatlar ve Spor Lisesi öğrencileri de son günlerin en çok sevilen şarkılarını seslendirdi. Kutlamalara katılan Ereğli halkı da şarkılara eşlik ederek keyifli dakikalar yaşadı.