Yüzyıl Önceki Hasankeyf'in Fotoğrafları Açık Havada Sergilendi

Batman'da 18 Mayıs Müzeler günü nedeniyle açılan 1911 Hasankeyf Sergisi, Atatürk Parkı’nda açık havada Batmanlılarla buluştu.

Batman Müze Müdürlüğü’nce düzenlenen sergide, Gertrrude Bell’in 1911 yılında çektiği yüzyıllık Hasankeyf fotoğrafları sergileniyor.Hasankeyf'e ait 110 yıl önce çekilmiş fotoğrafların yer aldığı sergiyi gezen misafirler, eski Hasankeyf ile yeni Hasankeyf'i karşılaştırma imkânı buldu.İnternette yaptığı yazışmalar ile fotoğrafları kendi bireysel çabalarıyla getirttiğini belirten Müze Müdürü Tenzile Uysal, sergide, Newcastle Üniversitesi arşivinden antik kent Hasankeyf’in daha önce yayınlanmayan fotoğrafları arasından özenle seçilen fotoğrafların yer aldığını söyledi.

Böyle bir sergiyi Batman halkıyla buluşturmanın mutluluğunu yaşadığını ifade eden Uysal, “Müze binasından sonra sergiyi Atatürk Parkı’nda açık havada açtık. Herkesin sergiyi gezmesini arzuluyoruz. Burada bir gün sergileyeceğiz ancak müze müdürlüğü binasında sürekli açık kalacak sergiyi herkes istediği zaman rahatlıkla ziyaret edebilir.” dedi.

Sergiyi gezen vatandaşlar, fotoğrafları çok beğendiklerini, şimdi kalıntılarını gördükleri bazı binaların geçmişte nasıl olduğunu görmenin heyecanını yaşadıklarını ifade etti.

Gertrude Bell, 1868–1926 yılları arasında yaşamış ünlü bir tarihçi, fotoğrafçı ve gezgin. ABD'de doğmuş ancak ailesi daha sonra İngiltere'ye göç etmiş. Tarih öğrenimini, Oxford Üniversitesi'nde yaptıktan sonra dünyada pek çok ülkeyi gezerek, günlükler tutan Bell, tarihi eserleri inceleyip fotoğraflarını çekti. Bell, 1900–1918 yılları arasını kapsayan gezilerinde 7 bin adet fotoğraf çekip bin 600 sayfalık günlükler tuttu. Newcastle Üniversitesi, 4 yıl süren ve 1985 yılında tamamlanan bir çalışma sonunda Bell'in tüm fotoğraf ve günlükleri internette bilim dünyasının hizmetine açıldı.