Çanakkale Belediye Başkanı Gökhan Tunceli'de ''Kardeşlik Etkinliği''ne Katıldı

Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, kardeş köy olarak kabul ettikleri Tunceli'nin Pülümür ilçesine bağlı Kırkmeşe köyünde düzenlenen ''Kardeşlik Etkinliği''ne katıldı.

Köy muhtarı Hıdır Eren ve Kırkmeşe Köyü Sosyal Dayanışma Derneği tarafından düzenlenen etkinliğe iki belediye meclis üyesiyle katılan Gökhan, burada yaptığı konuşmada, Çanakkale'nin savaşlarla anıldığını söyledi.

Artık, Çanakkale'yi barışın kenti olarak adlandırdıklarını dile getiren Gökhan, ''Mustafa Kemal'in Anzaklar için söylediği sözler vardır; 'Sizler buraya gelip da savaşan askerlerin anaları; artık onlar bizim topraklarımızda yatıyorlar. Onlar bizim evlatlarımız' demiştir. Biz onun izinde Çanakkale'yi bir savaşlar kenti değil, barışın kenti olarak adlandırıyoruz ve yolumuza oradan devam ediyoruz'' dedi.

Ülgür Gökhan, Çanakkale'de, emperyalizme karşı Anadolu'nun işgalini önlemek için tüm Anadolu halklarının bir araya geldiğini belirten Gökhan şunları kaydetti:

''Çanakkale'de hepimiz vardık. Tuncelili de vardı, Dersimli de vardı, Diyarbakırlı da vardı, Karadenizli de vardı. Hepimiz bu toprakların insanları olarak orada mücadele ettik. Niçin- İşte şu anda şu güzelliğini yaşadığımız topraklarda özgür, bağımsız bir şekilde emperyalizmin eziyeti altında değil, kendi özgür irademizle yaşayabilmek için bu mücadeleyi verdik. Ve şu anda Çanakkale'de barış için bir araya gelmiş insanlar topluca orada bizim Çanakkale topraklarında yan yana yatıyorlar. Ama biz orada yan yana yatanlara karşın buralarda bu topraklarda karşı karşıya savaşıyoruz. Bu bir saçmalık değil midir- Bunda bir garabet yok mudur- Bunda bir anormallik yok mudur- Bunda bir akıl var mıdır- Bu bir insanın aklının sonucu mudur- Bu sadece çıkarı olan emperyalistlerin, kim olursa olsun bu topraklar üzerindeki emellerinin bir sonucudur. Biz bu toprakların insanlarıyız. Bizim kim olduğumuzun önemi yok. Biz Anadolu topraklarının çocuklarıyız. Biz Türküz, biz Kürtüz, biz Boşnakız, Biz Ermeniyiz, biz her şeyiz. Biz Müslümanız, biz Sünniyiz, biz Aleviyiz. Burada bulunan, birbirlerinin yüzüne bakarken ne olduğunu bilerek mi bakıyor- Hangimiz birbirimizin ne olduğunu biliyoruz- Hiç bir şey bilmiyoruz. Onun için burada bu birleşmelerin çok önemi var. Yani biz burada Kırkmeşe köyü ile kardeş kent ilişkisi kuruyorsak, buradaki temel hedef Anadolu toprağında yaşayan herkesin birlikte barış içerisinde yaşayabileceğinin bir başlangıcını göstermek. Bunun olabilirliğini bir kez daha ispat edebilmek.''

CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün de, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun akil adamlar komisyonu önerisinin Türkiye'nin her tarafında umut yarattığını ifade ederek, ''Bu tip kardeşlik projeleri de Çanakkale'den gelenlerin buradakileri anlaması, buradakilerin de onları dinlemesi bakımından önemlidir. Dilerim Türkiye'nin her yerinde bu yaygın bir anlayışa dönüşsün. Bugün Kırkmeşe köylülerinin yaptığı genelleşirse Kürt sorununu anlamak bakımından da adım atılır diye düşünüyorum'' şeklinde konuştu.

Muhtar Hıdır Eren ise, bu ülkede yaşayan herkesin kardeş olduğunu vurgulayarak, ''Aynı ülkenin vatandaşları olarak biz diyoruz ki, gelin doğuyu gezin, görün, ondan sonra kanaatinizi dile getirin ve değerlendirin. Çanakkale Belediye Başkanının burada olması ve bizimle kardeşlik kurması bizim köyümüz için çok onur verici bir durum. Ben köyümün halkı adına çok teşekkür ediyorum'' dedi.

Etkinliğe, Tunceli'den ve Erzincan'dan belediye başkanları katıldı.

Muhabir: Haydar Toprakçı

Yayıncı: Cemal Coşkun
Kaynak: AA