İHH, Katarakt Ameliyatı İçin Yardım Bekliyor

Adıyaman İnsani Yardım Derneği (YADER) Başkanı ve İHH Adıyaman Gönüllüsü Remzi Akkuş, Sudan’daki Müslümanların katarakt ameliyatı olması için vatandaşlardan yardım beklediklerini açıkladı.

İHH, Katarakt Ameliyatı İçin Yardım Bekliyor
Afrika Katarakt Projesi kapsamında Sudan’da gerçekleştirilen katarakt ameliyatlarına devam edildiğini dile getiren Remzi Akkuş, son olarak Nil Nehri eyaletinde kurulan katarakt kampında 5 bin kişinin göz taramasından geçirildiğini, ameliyat edilen 400 kişinin ışığa kavuştuğunu söyledi.

Akkuş, “Katarakt, Afrika’da en sık görülen hastalıklardan biri. Gözdeki doğal lensin çeşitli sebeplerle bulanıklaşması sonucu görme yetisinin kaybolması olarak bilinen katarakt, ufak bir operasyon ile tedavi edilebiliyor. Ancak özellikle kırsalda yaşayan insanlar, ekonomik durumları nedeniyle bu küçük operasyondan faydalanamıyor. İHH İnsani Yardım Vakfı, Afrika’da 22 ayrı ülkede katarakt çalışması yürütüyor. Katarakt ile mücadele eden Afrika ülkelerinden birisi de Sudan. İHH İnsani Yardım Vakfı, 2006 yılından beri katarakt ile mücadele noktasında Sudan halkına destek oluyor. İHH, 2012 yılı içerisinde katarakt kampları ile 12 bin katarakt ameliyatı gerçekleştirmeyi planlıyor. Sudan, katarakt kamplarının dördüncüsü geçtiğimiz günlerde Nil Nehri eyaletinde düzenlendi.

10 günlük kamp süresi boyunca 6’sı doktor 20’si tıbbi personel olmak üzere toplam 26 kişilik kamp ekibi 5 bin kişiyi muayene etti. Türkiye’den giden gönüllü Doktorlar tarafından yapılan taramalar sonucunda 400’ün üzerinde katarakt tespiti yapıldıktan sonra bu kişilerin ameliyatları gerçekleştirildi.

Yapılan muayenelerde 500 kişiye göz bozukluğu teşhisi konularak gözlük dağıtımı da yapıldı. Ayrıca 3 bin kişiye de göz damlası gibi ilaçların dağıtımı yapıldı. Bağışçılarımız sadece 150 TL ödeyerek katarak hastası bir kişinin yeniden görmesini sağlayabilir, KATARAKT yazıp 3072'ye göndererek 5 TL bağışta bulunabilir” dedi .
Kaynak: İHA