Karabuğday Çiçek Açtı

Türkiye’de sadece Konya Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından bu yıl ekilen ve Çölyak hastalığı başta olmak üzere birçok hastalığın tedavisinde kullanılan Karabuğday çiçek açtı.

Karabuğday Çiçek Açtı
Mevlana Kalkınma Ajansı tarafından finanse edilen Karabuğdayla Sağlıklı Yaşama Merhaba Projesi’nin “Tarla Günü” programı Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nde yapıldı. Programa Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarla Bitkileri Araştırmaları Dairesi Başkanı Ali Osman Sarı, Konya İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Mehmet Kaçmaz, Mevlana Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Ahmet Akman, daire müdürleri ve enstitü çalışanları katıldı.

Programda konuşan Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Yüksel Kaya, çok yeni bir bitki türü olduğu için karabuğdayın tanıtımına önem verdiklerini söyledi.

Kaya, “Karabuğday Türkiye’ye has bir bitki değil. Biz bunu Amerika’dan gen bankasından getirttik. Çok yeni bir bitki olduğu için biz tanıtımına önem veriyoruz. Basın da inşallah bu konuda bize yarımcı olacak. Bazı insanların bildiğiniz gibi buğdayda var olan glutene karşı hassasiyetleri var. Karabuğday bitkisinin formlarında gluten yok. İnşallah bu tür insanların beslenmesine çare olacağını düşünüyoruz. Karabuğdayın aynı zamanda sağlıklı insanların beslenmesinde de çok faydaları var” dedi.

Mevlana Kalkınma Ajansı (MEVKA) Genel Sekreteri Ahmet Akman da, “Bu proje vesilesiyle kalkınma ajansı olarak son derece ilginç bir alana girdiğimiz için gayet memnun kaldık. Çok önemli bir konuymuş. Biz bunu alanımız olmadığı için proje vesilesiyle daha sonra öğrenmiş olduk. Alanı olan arkadaşlarımız daha önceden önemi biliyorlardı” ifadelerini kullandı. Konya Ticaret Borsası Başkanı M. Uğur Kaleli de, “Konya biliyorsunuz 2 milyon 270 bin hektar alanda tarım yapan bir il. Ancak bunun 500 bin hektar alanında sulu tarım yapılabiliyor. Konya coğrafi olarak sulamaya en müsait olan illerden bir tanesi. Öyle zannediyorum ki dış havzalardan getirilecek sular ve tarla toplulaştırılması ve çiftçilerin doğru tarım ve iyi tarım uygulamalarıyla bugünkü yapmış olduğu üretimin en az 5 katı, 10 katı daha fazla üretim yapacaktır” diye konuştu.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarla Bitkileri Araştırmaları Dairesi Başkanı Ali Osman Sarı ise, “Tarımsal araştırmalarda tarımla ilgili bakanlığımızda çalışan personelde pek çok isimsiz kahraman var. Sadece buğdaydan örnek verdik. Buğdaydaki verim artışına dair örnek verdik. Birçok ürün var. Birçok çeşit var. Bunları yapanlar gerçekten tarım bakanlığında çalışan araştırıcılar, isimsiz kahramanlardır” dedi.

Konya Valisi Aydın Nezih Doğan da, küreselleşmeyle son dönemde ekonomik anlamda insanlık alemini etkileyen gelişmeler olduğunu belirtti.

Doğan, “Küreselleşmenin üzerinde oturduğu üç önemli değer var. Bunlardan bir tanesi rekabetçilik, diğeri işbirliği, üçüncüsü ise yenilikçilik. Bugün karabuğdayla ilgili bir çalışmanın tanıtımını yapıyoruz. Aslında küreselleşmenin üzerinde oturduğu üç önemli değere de buradan işaret ediyoruz. Yani üç değeri yakaladığımızı görüyoruz. Nasıl yakaladık; Bir tanesi bu bir inovatif çalışmadır. Türkiye’de üretilmeyen ürünü Türk ekonomisine kazandırmaktır. En önemli madde budur şüphesiz. Ama ikincisi bunu pek çok kuruluşla işbirliği yaparak başarmaktır. Hem çiftçi kuruluşları, hem akademik kuruluşlar, hem fon üreten kuruluşların yaptığı bir işbirliği var karşımızda. Üçüncüsü ise bu proje bölgemizin rekabetçilik gücünü önemli ölçüde geliştirecek bir projedir” şeklinde konuştu

Konuşmaların ardından protokol üyeleri enstitü tarafından üretilen başta karabuğday olmak üzere diğer bitki ve hayvan türleri hakkında bilgi aldı .
Kaynak: İHA