Uzm. Dr. Çimenci: Hamile Kalmak İsteyenler Tiroid Hastalıklarını İnceletsin

Samsun Medical Park Tıp Merkezi Dahiliye Uzmanı Uzm. Dr. Osman Çimenci, hamile kalmak isteyenlerin ilk önce tiroid hastalıkları konusunda kontrolden geçmesini tavsiye etti.

Dr. Çimenci, "Hamilelik planlayan veya hamile olan kadınlar hipotiroidi (tiroid bezinin az çalışması, kana yeterince hormon verememesi) yönünden kan testleri yaptırmalıdır." dedi.

Dr. Osman Çimenci, hipotiroidi hastalığının anne ve bebek sağlığı yönünden risk oluşturduğunu dile getirdi. Bu tür rahatsızlıkların vaktinde tanı konup tedavi edilmezse annede gebelikte oluşan hipertansiyon, gebelik zehirlenmesi, kansızlık, erken doğum, düşük yapma, gebelik sonunda anormal kanamalara neden olabileceğini belirten Dr. Çimenci, "Bebekte ise beyinsel gelişiminde anormallik, diğer organ anormallikleri, ölü doğum, gebelik haftasına göre küçük gelişime yok açmaktadır.” şeklinde konuştu.

Hipotiroidi hastalığının insanlarda halsizlik, yorgunluk, depresyon, soğuğa tahammülsüzlük, saç dökülmesi, ciltte kuruluk, seste kalınlaşma, kabızlık, deride karıncalanmalar yapmakta olduğunu belirten Uzm. Dr. Çimenci, "Ancak gebelerde bu şikayetler olmadan da erken teşhis ve tedavi yönünden kan testleri yaptırmak yararlı olur. Zira bu şikayetler hastalığın orta ileri döneminde ortaya çıkar. Bu durumda anne ve bebek sağlığı yönünden geç kalınabilir." diye konuştu.

Uzm. Dr. Osman Çimenci “Hamilelik öncesinde hipotiroidi olanlar da gebelik durumunda tedaviyi bırakmamalı, doz artırımına gidilebileceği bilinmelidir. hipotroidi ilaçları hamilelikte güvenle kullanılabilir. Bu hastalarda TSH isimli tiroid kan testi 2-2,5 altında tutulmalıdır." uyarısında bulundu .