İsrail’de Denetçi Mavi Marmara'yla İlgili Netanyahu’yu Eleştirdi

İsrail’de Mavi Marmara olayını inceleyen devlet denetçisi Micha Lindenstrauss, Başbakan Binyamin Netanyahu’nun normal karar verme süreçlerini işletmediği sonucuna vardı.

Lindenstrauss’un raporuna göre Netanyahu, savunma ve dışişleri bakanlarıyla bu mesele üzerinde özel görüşmeler yaptı fakat görüşmenin içeriği kayıt altına alınmadı. Gazze filosu yola çıkmadan önce toplanan 7 üyeli güvenlik kabinesinin de anayasal bir dayanağı olmadığı vurgulandı. Raporda, 2. Lübnan Savaşı’ndan sonra kurulan Winograd ve Lipkin-Shahak komisyonlarının tavsiyelerini dikkate almayan Netanyahu’nun acele kararlar aldığı belirtildi.

Rapora göre; filonun yola çıkacağı bilgisini 2010 yılı başında alan genelkurmay başkanı, savunma bakanı ve stratejik işler bakanı; Netanyahu’dan geniş katılımlı bir hükümet toplantısı yapılmasını istedi. Fakat uyarılara rağmen İsrail başbakanı, gerekli mekanizmaları çalıştırmadı. Gazze filosunun yola çıkmaması için gereken diplomatik ve siyasi çabalar da gösterilmedi. Mavi Marmara baskınından 5 gün önce toplanan güvenlik kabinesine adalet ve iç güvenlik bakanları davet edilmedi.

Başbakanlığa bağlı Milli Güvenlik Konseyi’nin, Mavi Marmara ile ilgili stratejiye katkı yapma talepleri de geri çevrildi. İsrail Ordusu yetkilileri, konseyin konuyla ilgili düzenlemek istediği toplantıya katılmadı.Lindernstrauss raporuna göre, Savunma Bakanı Ehud Barak da Mavi Marmara yolcularının direnme ihtimaline karşı askerlerin ne kadar hazırlıklı olduğu üzerinde hiç çalışmadı.

Genelkurmay Başkanı Gabi Aşkenazi, Mavi Marmara’da 400 yolcunun bulunduğunu belirterek, “Buradaki insanlar direneceklerdir. Gemiye paraşütle indireceğimiz 20 askeri alkışlarla karşılamalarını beklememeliyiz.” dedi ve geminin Türkiye’den hareketinin engellenmesini istedi. Netanyahu, 25 Mayıs’ta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’la bir aracı yardımıyla bu konuyu görüştü.Devlet denetçisi Lindernstrauss, karar verme süreçleri izlense bile filo baskınının sebep olduğu talihsiz neticeden kaçınılamayabileceğini belirtti.

Lindernstrauss, bu olaydan ders alınması gerektiğini ifade etti.

Rapora cevap veren başbakanlık bürosu ise savunma kurumlarının, Mavi Marmara yolcularının oluşturduğu tehlikenin boyutunu tam olarak anlayamadığını ifade etti.

Bürodan yapılan açıklamada, “Yolcuların ne kadar tehlikeli olduğu bilinseydi, bu olaya daha farklı hazırlanılır ve sonuç da daha farklı olurdu.” yorumunu yaptı .