Tekfen Filarmoni Orkestrası, Rhodiapolis Antik Kenti'nde İkinci Kez Konser Verdi

Tekfen Filarmoni Orkestrası, Kumluca'da Rhodiapolis Antik Kenti'nde ikinci kez konser verdi.

Rhodiapolis Antik Kenti'ndeki konseri Kumluca Kaymakamı Salih Işık, Belediye Başkanı Hüsamettin Çetinkaya, Tekfen Vakfı Onursal Başkanı Ali Nihat Gökyiğit, daire amirleri, siyasi parti temsilcileri ve çok sayıda sanatsever izledi.

Konser öncesi Rhodiapolis Antik Kenti'nde 2006-2008 yılları arasında kazı ekibinde yer alan İrlandalı sanat tarihçisi ressam Mikail Muggan'ın çizimlerinden oluşan Rhodiapolis Resimleri Sergisi açıldı. Konser öncesi çok sayıda izleyici antik kente gelerek konser hazırlıklarını izledi.

Kaymakam Işık, konser öncesi yaptığı konuşmada, Rhodiapolis Antik Kenti'nin bin yıllık uykusundan geçen yıl Tekfen Filarmoni Orkestrası'nın verdiği konserle uyandırıldığını söyledi.

Tekfen Filarmoni Orkestrası'nın çok önemli bir yönü olduğunu vurgulayan Işık, ''Orkestra, üç denizin etrafında yaşayan 23 farklı ülke insanlarının bir araya gelerek oluşturdukları bir orkestra. Bu üç bölge dünyanın en çetin savaşlarının yaşandığı bir bölge. Ancak bu 23 ülkenin insanları dillerine, dinlerine bakmadan, bir araya gelerek müziğin ortak lisanı olan barış lisanıyla dünyaya sesleniyorlar. Rhodiapolis'ten, dünyanın en hayırsever insanı Opramoas'ın kentinden 'bir arada yaşayabiliyoruz' diyorlar. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum'' dedi.

Belediye Başkanı Çetinkaya da Rhodiapolis'te 2 bin yıl önce yaşayan insanların duygularını yeniden yaşama imkanı bulacaklarını söyledi.

Antik kentteki kazıların tarihle bağ kurmasını ve olaylara bakış açısını değiştirdiğini ifade eden Çetinkaya, Rhodiapolis kazılarıyla Kumluca ve Kumluca halkının tarihle bütünleştiğini ve tarihine sahip çıktığını kaydetti.

Rhodiapolis Antik Kenti Kazı Başkanı Yrd. Doç. Dr. İsa Kızgut da Rhodiapolis'teki konserle 3 bin yıllık geçmişi olan antik kentin geçen yılki konserle sessizliğini bozduğunu dile getirerek, ''Rhodiapolis sadece bir antik kent değil. Antik kentte yaşayan insanlar yaşam şekilleri ve dünyaya verdikleri mesajla da dikkat çekti'' diye konuştu.

Tekfen Filarmoni Orkestrası Şefi Saim Akçıl ise orkestrada 23 ülkeden sanatçı bulunduğunu belirtti.

Orkestradaki sanatçıların Hazar Denizi, Karadeniz ve Doğu Akdeniz ülkelerinden olmalarından dolayı orkestra için ''Üç Denizin Sesi'' ifadesini kullandıklarını anlatan Akçıl, Rhodiapolis'te ikinci etkinlik olmasından dolayı ayrıca mutluluk yaşadıklarını söyledi.

Daha sonra şef Saim Akçıl idaresinde sahne alan Tekfen Filarmoni Orkestrası birçok parça seslendirdi. Ayrıca orkestranın seslendirdiği ''Üsküdar'a giderken'' adlı eser de izleyicilerin beğenisini topladı.

Muhabir: Mehmet Çakmak

Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
Kaynak: AA